غذاهای شمالی

غذاهای شمالی

تیم تولید محتوا حرفه ای ردکلاک در این مقاله قصد دارد شما عزیزان را با غذاهای خوشمزه شمالی آشنا کند .پس با ما همراه باشید.

می توان گفت یکی از مقاصد توریستی اصلی کشور، شهرهای شمالی ایران است که هر ساله بسیاری از مسافران و گردشگران این شهرها را میعادگاه اصلی خود می دانند. شهرهایی که به غیر از جاذبه های منحصربفرد غذاهای خوشمزه ای همراه خود دارد.

غذا یکی از نمادهایی است که به خوبی فرهنگ هر ناحیه را نشان می دهد در شمال ایران هم مردمی خلاق با سالم ترین و بهترین مواد اولیه، غذاهایی را به وجود آورده اند که اشتها آور و خوشمزه اند. شمال ایران پر از غذاهای رنگارنگ است که با چاشنی های بومی، وسوسه انگیز و در کل کشور معروف شده اند.

مرغ

صد البته نمی توان به صورت کلی درباره غذاهای شمالی اظهار نظر کرد به دلیل اینکه غذاهای شمالی خود به دو دسته تقسیم می شوند که به شرح زیر می باشد:

غذاهای مازندرانی غذاهای گیلانی

اما یک سری غذاها وجود دارد که در سرتا سر شمال کشور سرو میشود و فرقی ندارد که در گیلان باشید یا مازندران هم مانند میرزاقاسمی، باقلاقاتق، همه نوع سرو ماهی ها از جمله ماهی کباب، یا حتی انواع ترشی های شمالی مثل سیر ترشی، مرغ شکم پر که در بین مرغ های شکم پر اکبر جوجه یک برندینگ برای خود راه انداخته است.

درست است که همه این ها در تمامی شهر های شمال قابل یافتن هستند ولی اصلیت هر کدام به شهر های خاص خود برمیگردد که در ادامه راجب آن توضیح خواهیم داد.پس با ردکلاک همراه باشید.

ماهی

معرفی بهترین غذاهای محلی گیلان

در این قسمت می خواهیم شما عاشقان شمال کشور را با غذاهای محلی گیلان آشنا کنیم.

1. باقلاقاتق

باقلاقاتق

۲. ترش تره

ترش

۳. نازخاتون

نازخاتون

۴. اناربیج

اناربیج

۵. میرزاقاسمی

میرزاقاسمی

۶. ترش واش

ترش

۷. کوکوی مرغ

کوکو

۸. کال کباب

کال

۹. سیرقلیه

سیرقلیه

۱۰. کباب ترش

کباب

۱۱. ماهی شکم پُر

ماهی

۱۲. مرغ ترش

مرغ

۱۳. اسپناساک

اسپناساک

۱۴. کدوبره

کدو

۱۵. خورشت آلو

خورشت

سبزی های معطر گیلانی به شرح زیر است:

زولنگ یا چوچاق:

از این سبزی بیشتر برای درار یا همون نمک سبز و ترش تره و آش ترش و اناربیج و استفاده میشه

زولنگ

کوتکوتو یا خالواش:

ردپای این سبزی معطر گیلانی را میتوان در خورشت اناربیج ، مرغ ترش یا چاشنی درار پیدا کرد.

کوتکوتو

بینه محلی:

سبزی محلی شمال کشور و گیلان که در نوشیدنی موهیتو ، ترشی هفت بیجار ، درار و کباب ترش استفاده می شود.

بینه

برگ سیر:

برگ سیر بسیار بین مردم گیلان محبوب است و با استفاده از آن سیرابیج تهیه می کنند.

برگ

پلنگ مشت:

از سبزی های منطقه شرق گیلان و شهر رودبار است که می توان با آن شامی رودباری تهیه کرد.

پلنگ

غذاهای محلی استان مازندران

یکی از مناطق و استان هایی که در کشورمان غذاهای بسیار خوشمزه ای دارد، استان مازندران است که غذاهای محلی آن یکی از خوش طعم ترین غذاها و البته مقوی ترین ها هستند .غذاهای محلی همه ی شهرها و مناطق ایران بسیار خوشمزه و لذیذ هستند و نمی توانیم بگوییم که غذایی بر غذای دیگری از به لحاظ طعم و یا مواد تشکیل دهنده اش، برتری دارد.

طبیعت

غذاهای معروف استان مازندران به شرح زیر است:

مالابیج

مالابیج

اسپناساک

اسپناساک

نازخاتون

نازخاتون

کدو بره

کدو

خورشت آلو

خورشت

آغوز مسما

آغوز

باقلا وابیج

باقلا

آش کدو

آش

مرغ شکم پر

مرغ

بیج بیج

بیج

بشته واش

بشته

خورشت بادمجان کباب

خورشت

خورشت ناردون

خورشت

اسفناج مرجی

کهی انار

کهی پلا

کهی

دوپتی

دوپتی

آش گزنه

اش

ترش سماق

ترش

ترش ترشو

ترش

گیاهان دارویی مازندران

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، استان سرسبز و خوش آب و هوای مازندران دارای پوشش گیاهی متنوع و منحصر به فردی است که این سرمایه خدادادی نیاز به شناخت فراوانی دارد.این گیاهان که اغلب در اراضی دشتی مرتعی و جنگلی می روید بوسیله روستاییان برداشت شده و مورد استفاده قرار می گیرد.

اکثر این گیاهان علاوه برعطر و طعم بسیارعالی خاصیت درمانی نیز دارند، اما متاسفانه نسل جوان امروز که اکثرا شهرنشین هستند، با این سبزی ها آشنایی ندارند و از خواص معجزه آسای آنها نیز اطلاعی ندارند.

گیاهان کوهی کاملا بصورت طبیعی پرورش یافته و عاری از هرکود و سمی هستند که همین امر باعث حفظ طعم و مزه خوبی نیز داشته باشند،هر چقدر فرهنگ سازی برای استفاده از این گونه سبزی های ارگانیک صورت پذیرد مصرف آن در بین خانواده ها بیشترمی شود.

جایگاه سبزی های کوهی در طب سنتی

خانم احمدی کارشناس گیاهان دارویی و طب سنتی درمورد خواص گیاهان کوهی می گوید :در مازندران تعداد زیادی گیاهان بومی شناسایی شده که اکثرآنها خواص درمانی نیز دارند.

اناریجه،زولنگ واوجی ازجمله گیاهان پرطرفداردربین روستاییان است که نسبت به انواع دیگر آن بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

سفره روستاییان مملوء ازسبزی های کوهی

اناریجه گیاهی با مزاج گرم است وبا ظاهری شبیه به جعفری در فاصله اسفند تا اردیبهشت درمناطقی می روید که آب فراوانی داشته باشد. روستاییان این سبزی کوهی را برای غذاهایی مانند شکم پری مرغ و ماهی استفاده می کنند و همچنین به صورت خشک شده درماست ودوغ می ریزند.

اناریجه با خاصیت ضدسرطانی که دارد در طب سنتی نیزمورد استفاده قرار می گیرد.

از دیگر سبزی های کوهی پرطرفدار،شش شاخ یازولنگ است که در طبخ غذای روستاییان کاربرد زیادی دارد.این سبزی در ابتدا برگهای سبز و تازه ای دارداما در زمان بلوغ دارای خارهایی می شود و به همین علت آنرا دردسته گیاهان خاردارقرارمیدهند.اززولنگ درپلوها ،سبزی های شکم پری و آش ترش محلی استفاده می کنند و به دلیل اشتها آوربودن ، برای افراد لاغرمناسب است. از دیگرخواص درمانی این گیاه،تقویت قوای جنسی،آرام بخش بودن ومدربودن آن است و برای سنگ کلیه ومثانه نیز بسیارمفید واقع می شود.

علاوه بر آن جوشانده ریشه زولنگ برای تسکین درد پهلو موثربوده وبا دارابودن اسید فولیک طبیعی در درمان کم خونی جایگاه ویژه ای دارد.

آقای آشفته از اهالی روستای ورند در منطقه چهار دانگه ساری در مورد کاربرد سنتی سبزی زولنگ می گوید: روستاییان در گذشته از ریشه این گیاه به عنوان پادزهر سموم و از بین بردن ورم های ایجاد شده در بدن استفاده می کردند.

مازندران بیش از سه هزار روستای ییلاقی و جلگه ای دارد که بخشی از آنها در ارتفاعات و بخشی در دشت ها گسترده اند.الزی ، سرسم و رازیانه از دیگر سبزی های بومی استان است که علاوه بر استفاده در سبد غذایی خانواده ها در طب سنتی نیز کاربرد دارویی دارد.

حال می خواهیم سوال هایی را برای شما مطرح کنیم که احتمالا ذهن شما را درگیر کرده است!

چرا وقتی در شمال سیر میخوریم دهانمان بو نمیگیرد؟ چرا در اکثر غذاهای شمالی ماهی و یا بادمجان استفاده میشود؟

چرا در شمال خوردن سیر بوی آزار دهنده ای نمیدهد؟

وقتی در شهرهای شمالی سیر(garlic) می خوریم، دهانمان زیاد بو نمی گیرد اما همیشه بعد از سیرخوردن در تهران، با مشکل بوگرفتن دهان مواجه می شویم.

وقتی در شهرهای شمالی سیر می خوریم، دهانمان زیاد بو نمی گیرد اما همیشه بعد از سیرخوردن در تهران، با مشکل بوگرفتن دهان مواجه می شویم. آیا درست است هر چه بوی سیر بیشتر باشد، خاصیت آن هم بیشتر است؟ و اینکه آیا می توان بوی سیر را با خوردن چای یا قهوه از بین برد؟

راه اصلی دفع بوی سیر از بدن، از طریق ریه ها و تنفس است، البته بخش دیگری از بوی سیر هم با عرق کردن از بدن خارج می شود. حالا هر چه محیط مرطوب تر باشد، بوی سیری که از ریه ها خارج می شود، کمتر حس خواهد شد. به همین دلیل در هوای مرطوب و شرجی شمال کشور، بوی سیر کمتر از هوای خشک تهران احساس می شود. مواد موثر یا همان ترکیب های گوگردی سیر براساس نواحی مختلفی که این گیاه در آنجا رشد می کند، تفاوت دارد. به همین دلیل و به دلیل وجود ترکیب های گوگردی بیشتر در مناطقی مانند همدان، سیر این مناطق از سیرهای شمال کشور که ترکیب های گوگردی کمتری دارند، بوی بیشتری دارد.

جالب است بدانید معمولا مواد موثره اصلی و مهم سیر، همان مواد بودار آن است و بنابراین هرچه سیر بوی بیشتری داشته باشد به طور حتم خاصیت بیشتری هم خواهد داشت. به علاوه، پختن و حرارت دادن سیر باعث تبخیر حجم زیادی از مواد بودار آن می شود و به همین دلیل خواص سیر پخته به مراتب از سیر تازه کمتر است.

ممکن است مصرف سبزی های معطر، چای، قهوه یا آدامس پس از خوردن سیر باعث شود که بوی دهان به طور موقت کمی بهتر شود اما بوی سیر مربوط به بوی داخل دهان نمی شود و به دم و بازدم ما ربط دارد. با این حساب، ترکیب های بودار سیر از ریه وارد سیستم تنفسی می شوند و از طریق نفس کشیدن هم از بدن بیرون می روند بنابراین هیچ کدام از این خوشبوکننده های موقتی تا زمانی که ترکیب های بودار سیر کاملا از بدن دفع نشوند، نمی توانند بوی سیر را به شکل دائمی از بین ببرند.

در این مقاله تیم تولید محتوا رد کلاک قصد داشت شما عزیزان را با غذاهای شمال کشور آشنا کند همان طور که در شمال کشور به علت آب وهوای مرطوب، دارای گیاهان معتددی است و مواد غذایی طبیعی و فارغ از افزودنی های شیمیایی دارد. علاوه بر نحوه خاص پخت، داشتن مواد اولیه متفاوت هم باعث ایجاد این همه تفاوت مزه در غذا های شمالی نسبت به بقیه مناطق شده است.


نظر کاربران