غذاهای شمالی

غذاهای شمالی

یکی از مقاصد توریستی اصلی کشور، شهرهای شمالی ایران است که هر ساله بسیاری از مسافران و گردشگران این شهرها را میعادگاه اصلی خود می دانند. شهرهایی که به غیر از جاذبه های منحصربفرد غذاهای خوشمزه ای هم دارد. غذا یکی از نمادهایی است که به خوبی فرهنگ هر ناحیه را نشان می دهد در شمال ایران هم مردمی خلاق با سالم ترین و بهترین مواد اولیه، غذاهایی را به وجود آورده اند که اشتها آور و خوشمزه اند. شمال ایران پر از غذاهای رنگارنگ است که با چاشنی های بومی، وسوسه انگیز و در کل کشور معروف شده اند. اگر می خواهید غذاهای شمالی را بیشتر بشناسید در ادامه ما را همراهی کنید.

استفاده از رب انار، نارنج، سبزی های معطر و سیر در غذای شمالی است که آنها را معروف و خوشمزه کرده است.

ولی دلیل اینهمه تفاوت چیست؟

چرا وقتی در شمال سیر میخوریم دهانمان بو نمیگیرد؟

در اکثر غذاهای شمالی ماهی و یا بادمجان استفاده میشود.

صد البته که نمیتوان به صورت کلی گفت که غذا های شمالی چگونه اند زیرا غذا های شمالی خود به دو دسته کلی مازندرانی و گیلانی تقسیم میشود.

اما یک سری غذاها وجود دارد که در سرتا سر شمال کشور سرو میشود و فرقی ندارد که در گیلان باشید یا مازندران.

مثل میرزاقاسمی، باقلاقاتق، همه نوع سرو ماهی ها از جمله ماهی کباب، یا حتی انواع ترشی های شمالی مثل سیر ترشی، مرغ شکم پر که در بین مرغ های شکم پر ااکبر جوجه یک برندینگ برای خود راه انداخته است. درسته که همه این ها در تمامی شهر های شمال قابل یافتن هستند ولی اصلیت هر کدام به شهر های خاص خود برمیگردد که در ادامه راجب آن توضیح خواهیم داد.

یک سری غذاها هم فقط مخصوص مازندران یا فقط مخصوص گیلان هستند.

گیلان

معرفی بهترین غذاهای محلی گیلان

1. باقلاقاتق

۲. ترش تره

۳. نازخاتون

۴. اناربیج

۵. میرزاقاسمی

۶. ترش واش

۷. کوکوی مرغ

۸. کال کباب

۹. سیرقلیه

۱۰. کباب ترش

۱۱. ماهی شکم پُر

۱۲. مرغ ترش

۱۳. اسپناساک

۱۴. کدوبره

۱۵. خورشت آلو

سبزی های معطر گیلانی

زولنگ یا چوچاق

از این سبزی بیشتر برای درار یا همون نمک سبز و ترش تره و آش ترش و اناربیج و استفاده میشه

کوتکوتو یا خالواش

ردپای این سبزی معطر گیلانی را میتوان در خورشت اناربیج یا مرغ ترش یا چاشنی درار پیدا کرد

بینه محلی

سبزی محلی شمال کشور و گیلان که در نوشیدنی موهیتو ، ترشی هفت بیجار ، درار و کباب ترش استفاده میشه.

برگ سیر

این گیاه که به شدت ارزون و محبوب در گیلان هستش، باهاش سیرابیج درست می کنند.

پلنگ مشت

از سبزی های منطقه شرق گیلان و شهر رودبار که باهاش شامی رودباری درست میکنند.

غذاهای محلی استان مازندران

غذاهای محلی همه ی شهرها و مناطق ایران بسیار خوشمزه و لذیذ هستند و نمی توانیم بگوییم که غذایی بر غذای دیگری از بحاظ طعم و یا مواد تشکیل دهنده اش، برتری دارد. یکی از مناطق و استان هایی که در کشورمان غذاهای بسیار خوشمزه ای دارد، استان مازندران است. غذاهای محلی استان مازندران یکی از خوش طعم ترین غذاها و البته مقوی ترین ها هستند که اتفاقا غذاهای بسیار مشهوری هم دارند.

۱. مالابیج

۲. اسپناساک

۳. نازخاتون

۴. کدو بره

۵. خورشت آلو

۶. آغوز مسما

۷. باقلا وابیج

۸. آش کدو

۹. مرغ شکم پر

۱۰. بیج بیج

۱۱. بشته واش

۱۲. خورشت بادمجان کباب

۱۳. خورشت ناردون

۱۴. اسفناج مرجی

۱۵. کهی انار

۱۶. کهی پلا

۱۷. دوپتی

۱۸. آش گزنه

۱۹. ترش سماق

۲۰. ترش ترشو

برای اطلاعات بیشتر و آگاهی از توضیح و دستور پخت این غذا ها و بقیه غذاای معروف مازندرانی به مقاله غذا های محلی مازندرانی مراجعه کنید.

گیاهان دارویی مازندران

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، استان سرسبز و خوش آب و هوای مازندران دارای پوشش گیاهی متنوع و منحصر به فردی است که این سرمایه خدادادی نیاز به شناخت فراوانی دارد.این گیاهان که اغلب در اراضی دشتی مرتعی و جنگلی می روید بوسیله روستاییان برداشت شده و مورد استفاده قرار می گیرد.

اکثراین گیاهان علاوه برعطر و طعم بسیارعالی خاصیت درمانی نیز دارند، اما متاسفانه نسل جوان امروز که اکثرا شهرنشین هستند،این سبزی هارا نمی شناسند و از خواص معجزه آسای آنها اطلاعی ندارند.

گیاهان کوهی کاملا بصورت طبیعی پرورش یافته و عاری از هرکود و سمی هستند که همین امر باعث حفظ طعم و مزه خوبی نیز داشته باشند،هر چقدر فرهنگ سازی برای استفاده از این گونه سبزی های ارگانیک صورت پذیرد مصرف آن در بین خانواده ها بیشترمی شود.

جایگاه سبزی های کوهی در طب سنتی

خانم احمدی کارشناس گیاهان دارویی و طب سنتی درمورد خواص گیاهان کوهی می گوید :در مازندران تعداد زیادی گیاهان بومی شناسایی شده که اکثرآنها خواص درمانی نیز دارند.

اناریجه،زولنگ واوجی ازجمله گیاهان پرطرفداردربین روستاییان است که نسبت به انواع دیگر آن بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

سفره روستاییان مملوء ازسبزی های کوهی

اناریجه گیاهی با مزاج گرم است وبا ظاهری شبیه به جعفری در فاصله اسفند تا اردیبهشت درمناطقی می روید که آب فراوانی داشته باشد. روستاییان این سبزی کوهی را برای غذاهایی مانند شکم پری مرغ و ماهی استفاده می کنند و همچنین به صورت خشک شده درماست ودوغ می ریزند.

اناریجه با خاصیت ضدسرطانی که دارد در طب سنتی نیزمورد استفاده قرار می گیرد.

از دیگر سبزی های کوهی پرطرفدار،شش شاخ یازولنگ است که در طبخ غذای روستاییان کاربرد زیادی دارد.این سبزی در ابتدا برگهای سبز و تازه ای دارداما در زمان بلوغ دارای خارهایی می شود و به همین علت آنرا دردسته گیاهان خاردارقرارمیدهند.اززولنگ درپلوها ،سبزی های شکم پری و آش ترش محلی استفاده می کنند و به دلیل اشتها آوربودن ، برای افراد لاغرمناسب است. از دیگرخواص درمانی این گیاه،تقویت قوای جنسی،آرام بخش بودن ومدربودن آن است و برای سنگ کلیه ومثانه نیز بسیارمفیدواقع میشود. علاوه بر آن جوشانده ریشه زولنگ برای تسکین درد پهلو موثربوده وبا دارابودن اسید فولیک طبیعی در درمان کم خونی جایگاه ویژه ای دارد.

آقای آشفته از اهالی روستای ورند در منطقه چهار دانگه ساری در مورد کاربرد سنتی سبزی زولنگ می گوید: روستاییان در گذشته از ریشه این گیاه به عنوان پادزهر سموم و از بین بردن ورم های ایجاد شده در بدن استفاده می کردند.

مازندران بیش از سه هزار روستای ییلاقی و جلگه ای دارد که بخشی از آنها در ارتفاعات و بخشی در دشت ها گسترده اند.الزی ، سرسم و رازیانه از دیگر سبزی های بومی استان است که علاوه بر استفاده در سبد غذایی خانواده ها در طب سنتی نیز کاربرد دارویی دارد.

چرا در شمال خوردن سیر بوی آزار دهنده ای نمیدهد؟

وقتی در شهرهای شمالی سیر می خوریم، دهانمان زیاد بو نمی گیرد اما همیشه بعد از سیرخوردن در تهران، با مشکل بوگرفتن دهان مواجه می شویم.

وقتی در شهرهای شمالی سیر می خوریم، دهانمان زیاد بو نمی گیرد اما همیشه بعد از سیرخوردن در تهران، با مشکل بوگرفتن دهان مواجه می شویم. آیا درست است هر چه بوی سیر بیشتر باشد، خاصیت آن هم بیشتر است؟ و اینکه آیا می توان بوی سیر را با خوردن چای یا قهوه از بین برد؟ راه اصلی دفع بوی سیر از بدن، از طریق ریه ها و تنفس است، البته بخش دیگری از بوی سیر هم با عرق کردن از بدن خارج می شود. حالا هر چه محیط مرطوب تر باشد، بوی سیری که از ریه ها خارج می شود، کمتر حس خواهد شد. به همین دلیل در هوای مرطوب و شرجی شمال کشور، بوی سیر کمتر از هوای خشک تهران احساس می شود. مواد موثر یا همان ترکیب های گوگردی سیر براساس نواحی مختلفی که این گیاه در آنجا رشد می کند، تفاوت دارد. به همین دلیل و به دلیل وجود ترکیب های گوگردی بیشتر در مناطقی مانند همدان، سیر این مناطق از سیرهای شمال کشور که ترکیب های گوگردی کمتری دارند، بوی بیشتری دارد. جالب است بدانید معمولا مواد موثره اصلی و مهم سیر، همان مواد بودار آن است و بنابراین هرچه سیر بوی بیشتری داشته باشد به طور حتم خاصیت بیشتری هم خواهد داشت. به علاوه، پختن و حرارت دادن سیر باعث تبخیر حجم زیادی از مواد بودار آن می شود و به همین دلیل خواص سیر پخته به مراتب از سیر تازه کمتر است. پاسخ آخرین سوال این خواننده عزیز هم منفی است. یعنی ممکن است مصرف سبزی های معطر، چای، قهوه یا آدامس پس از خوردن سیر باعث شود که بوی دهان به طور موقت کمی بهتر شود اما بوی سیر مربوط به بوی داخل دهان نمی شود و به دم و بازدم ما ربط دارد. با این حساب، ترکیب های بودار سیر از ریه وارد سیستم تنفسی می شوند و از طریق نفس کشیدن هم از بدن بیرون می روند بنابراین هیچ کدام از این خوشبوکننده های موقتی تا زمانی که ترکیب های بودار سیر کاملا از بدن دفع نشوند، نمی توانند بوی سیر را به شکل دائمی از بین ببرند.

شمال کشور به علت آب وهوای مرطوب، دارای گیاهان معتددی است و مواد غذایی طبیعی و فارغ از افزودنی های شیمیایی دارد. علاوه بر نحوه خاص پخت، داشتن مواد اولیه متفاوت هم باعث ایجاد این همه تفاوت مزه در غذا های شمالی نسبت به بقیه مناطق شده است.




نظر کاربران