غذاهای جنوبی

غذاهای جنوبی

خوشمزه ترین غذاهای جنوب ایران

مردم جنوب به مهمان نوازی و خونگرمی معروف هستند ؛ آن ها با غذاهای خوش طعم و خوش عطر خود همیشه میزبان میهمانان هستند. در این مطلب، از غذاهای محبوب آبادان، بوشهر، شوشتر و... خواهیم گفت. پس با ردکلاک همراه باشید.

به نظر شما چه پارامتری باعث معروفیت غذاهای جنوبی شده است؟

بهتر است بگوییم ادویه های خاص جنوبی هستند که غذا های جنوبی را معروف کرده اند. به خاطر آب و هوای بسیار گرمی که در جنوب کشور مشاهده میکنیم ادویه های بسیار تندی معمولا در غذا ها استفاده میکنند. پس در ادامه راجب ادویه های معروف صحبت خواهیم کرد .

ادویه جنوبی

این ادویه پرکاربرد داخل پلوهای مخلوط وانواع خورشت هاوحتی برای گرفتن بوی ماهی ومیگو بکار گرفته می شود .شاید فکر کنید زمانی که غذایی به همراه ادویه جنوبی میل کنید از شدت تندی از چشمانتان اشک سرازیر شود ولی می توان گفت این تفکر اصلا صحیح نیست.

حال در این قسمت با مواد اولیه این ادویه بیش تر آشنا خواهیم شد .

مواد اولیه ادویه جنوبی

تخم گشنیز: ۱ پیمانه

فلفل سیاه: ۱/۲ پیمانه

زیره سبز: ۱/۲ پیمانه

زیره سیاه: ۱/۲ پیمانه

دارچین (چند شاخه کوچک): به مقدار لازم

گل محمدی خشک: ۱۵ عدد

جوز هندی: ۳ عدد

میخک: ۵ عدد

زنجبیل: ۱ تکه بزرگ

طرز تهیه ادویه جنوبی

ادویه-های

تمام موادی را که در فوق گفته شده است را اول پاک کنید(منظورتخم گشنیز .زیره ها وفلفل سیاه هستن چون وقتی تهیه میکنید کمی شاخه های اضافی دارد.)

تخم گشنیز رو توی ی قابلمه بریزید وکمی تفت بدید، فقط حواستان باشد که نسوزد .زنجبیل ، جوزهندی ومیخک را اول توی هاون کمی بکوبید تا نرم وکامل آسیاب شود.

سپس تمامی مواد روجداگانه آسیاب کنید تاعطرخودشونوحفظ کنند. و در آخر مواد را داخل یک کاسه بریزید وکامل هم بزنید.

حال ادویه شما آماده است و شما می توانید آن را درون یخچال نگهداری کنید.

نکات پایانی

در تهیه این ادویه خوش عطر می توانید بر اساس سلیقه خود میزان اولیه مواد را کم و زیاد کنید .

حتما توجه داشته باشید میزان تخم گشنیز باید دو برابر سایر مواد باشد.

تیم ردکلاک به شما عزیزان پیشنهاد می دهد حتما از این ادویه خوش عطر استفاده کنید.

غذا های آبادانی

غذاهای-جنوبی

شهر آبادان به فلافل های تندش معروف است اما به نظر شما شهر آبادان به جز فلافل چه غذاهای معروفی دیگری را دارد؟

در آبادان چی بخوریم؟

خوزستان با تنوع غذایی بسیار بالا می تواند نماینده گردشگری غذایی در کشور باشد. به ویژه آبادان، به واسطه ورود ادویه های بسیار متنوع برای طبخ غذا با شناسایی ذائقه مردمان این آب و خاک، غذاهای زیادی را به کشور معرفی کرده و البته مکان هایی مخصوص عرضه چنین مواد غذایی را هم در خود جای داده است.

کجا غذا بخوریم؟

فلافل سرای اکبر برزیلی

فلافلی-لشکر-آباد-اهواز

همان طور که می دانید خاستگاه فلافل در ایران آبادان است و بهترین فلافل های ایران را می توان در این شهر یافت کرد.جالب است بدانید افرادی که به این شهر سفر می کنند بدون هیچ درنگی به دنبال خوردن فلافل هستند و این موضوع واقعا می تواند یکی از عجایب خوشمزه آبادان باشد.

حال می خواهیم شما را با یکی از قدیمی ترین فلافل سرای آبادان آشنا کنیم .

طرز-تهیه-فلافل-جنوب

یکی از قدیمی ترین ساندویچی های آبادان، فلافل سرای اکبر برزیلی است. اینجا از آن دسته ساندویچی های معروف در آبادان است که آدرسش را همه می دانند و اگر بپرسید کجا فلافل خوب می توان خورد می گویند فلافل اکبر برزیلی. این مغازه در خیابان شهید منتظری، خیابان هتل کیوان، فرعی اول، راسته بازار روز آبادان قرار دارد.

رستوران تاج محل

مسلما کسی که به جنوب کشور و خوزستان سفر می کند دوست دارد غذاهای محلی و دریایی این منطقه را هم بخورد. به تازگی یک رستوران هم به نام تاج محل در قسمت بازار ته لنجی ها افتتاح شده است که غذاهای جنوبی خوبی عرضه می کند و تنوع زیادی هم دارد. خوراک میگوی رستوران تاج محل آبادان بسیار لذیذ است.

فلافل نسیم

فلافل نسیم حرف اول را در فلافل فروشی های آبادان می زند که در ایام عید و شب ها بسیار شلوغ است که شعبه اصلی و شلوغ آن در خیابان شهرداری است.

اگر شما شخصیتی دارید که از شلوغی فراری هستید تیم ردکلاک برای شما یک پیشنهاد ویژه دارد .

فلافلی نسیم شعبه دیگری در پاساژ جمهوری (کنار پاساژ کویتی ها) دارد که هم خلوت تر است و هم فضای آرامی دارد.

سمبوسه عباس آقا

هر چند تمام فلافل ها و سمبوسه های آبادان خوشمزه و ارزان است اما سر چهارراه امیری مقابل پاساژ کویتی ها یک سمبوسه فروشی وجود دارد به نام سمبوسه عباس آقا که در این شهر بسیار معروف است.

سمبوسه-جنوب

غذا شوشتری

شوشتر از شهرهای کهن ایران است که جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیاری را در میان خود جای داده است. شهری تماشایی با چشم اندازهایی زیبا که مردمانی میهمان نواز و خون گرم دارد.

پلو شوشتری

برای تهیه این غذای خوشمزه باید برنج را خیس کنید و پس از آبکش آن را کنار بگذارید. سپس با طلایی شدن پیاز با فیله های مرغ تفتشان دهید و ادویه به آن اضافه کنید.

در مرحله بعد شوید و لوبیای چشم بلبلی به آن اضافه کنید و لابه لای برنج آبکش شده پخش کنید تا دم بکشد. می توانید موقع صرف برنچ شوشتری برای خوش طعم شدن این غذا، رویش کره اضافه کنید.

طرز-تهیه-پلو-شوشتری

خوراک نان چرب

این خوراک بر خلاف نامش اصلا غذایی روغنی نیست. خوب است بدانید، در گذشته بیشتر این غذا را در مراسم عروسی و جشن ها سرو می کردند و در بین مردمان این دیار، طرفداران بسیاری دارد.

خوراک-نان-چرب-جنوبی

توله یا پنیرک شوشتری

توله از جمله گیاهانی است که در حوالی شهر شوشتر و در بین اراضی غیر مزروع رشد می کند. در حال حاضر به عنوان غذایی سنتی در رستوران های محلی شوشتر همچون رستوران موزه مستوفی وجود دارد. این سبزی خوشمزه را معمولاً پخته شده با پیاز و سیر داغ و ترشی انار میل می کنند.

توله-یا-پنیرک-شوشتری

قرمه سبزی شوشتر

شاید پیش خود فکر کنید که این غذا هم مثل دیگر قرمه سبزی هایی است که تا به حال خورده اید، در صورتی که در طرز تهیه این غذا از سبزی های کوهی خودِ شوشتر استفاده شده است.

شما با صرف این غذای محلی می توانید طعم دیگری از قرمه سبزی را تجربه کنید که از جمله غذاهای محلی مختص به مردمان شهر شوشتر محسوب می شود

طرز-تهیه-قورمه-سبزی-شوشتری

سیر باقالا شوشتری

از دیگر غذاهای سنتی شهر شوشتر، سیر باقالا شوشتری است که برای تهیه آن از مواد گیاهی استفاده می شود. اگر از علاقه مندان به غذاهای گیاهی هستید، پیشنهاد می کنیم حتماً این غذای شوشتری را امتحان کنید .

روش-پخت-سیر-باقالا-شوشتری

قلیه ماهی شوشتری

قلیه ماهی از جمله غذاهای خوشمزه شهر شوشتر به شمار می آید که با تمبر هندی، رب انار تهیه می شود. در حال حاضر این غذا از پر طرفدارترین غذاهای جنوبی محسوب می شود.

قلیه-ماهی-شوشتری

معرفی غذاهای بندرعباس

غذایی به نام هواری[غذای مخصوص هرمزگان]

هواری که بین خود مردم محلی هرمزگان هووری هم گفته می شود، یک غذای بسیار لذیذ محلی که خودش به تنهایی یکی از جذابیت های سفر به بندرعباس است. این غذا بین مردم جنوب خیلی طرفدار دارد و در مناطق مختلفی پخته می شود ولی زادگاه و اصالتش به هرمزگان و به ویژه بندرعباس نسبت داده می شود. هواری را همراه با ماهی و میگو درست می کنند و به آن هواری ماهی و هواری میگو می گویند.

در واقع هواری یک پلوی مخلوط از سبزی، ماهی (یا میگو)، سیر، پیاز داغ و ادویه ست. بعضی وقت ها نیز موقع طبخ این غذا به آن رب گوجه یا زعفران اضافه می کنند که در رنگ و عطرش بی تاثیر نیست.

طرز-تهیه-غذای-هواری

غذاهای خاص بوشهری

دمپخت ماهی بوشهری ( لخ لاخ )

مگر می شود فردی اهل بوشهر باشد ولی این غذای خوشمزه تند و معرکه را دوست نداشته باشد.جالب است بدانید اهالی شهر های دیگر نیز عاشق دمپخت ماهی هستند . امیدوارم شما هم این غذا رو درست کنید و از مزه خوب آن لذت ببرید.

طرز-تهیه-دمپختک-بوشهری

یتیمک

یتیمک یک غذای بوشهری است که شاید به نوعی معادل یتیمچه باشد که در تمام نقاط کشور پخته می شود. این غذا گوشت ندارد و سرخ کرده نیست و به همین دلیل می توان آن را در دسته غذاهای سالم و رژیمی جا داد. ضمن این که یتیمک به دلیل داشتن لوبیا، پروتئین خوبی دارد و استفاده از بادمجان در ترکیبش، آن را لذیذ و خوش طعم کرده است.

قیمه بوشهری[طرز تهیه قیمه بوشهری]

قیمه بوشهری با قیمه های شهرهای دیگر از نظر ظاهری و هم از نظر مزه. خیلی فرق دارد. قیمه بوشهری را می کوبند و باید طوری گوشت آن له شده باشد که با زدن قاشق کش بیاید. این خورشت معمولاً با شکر پلو صرف می شود.

طرز-تهیه-قیمه-بوشهری

قلیه ماهی بوشهری[نحوه پخت قلیه ماهی بوشهری]

بی دلیل نیست که با شنیدن نام غذاهای جنوبی ذهن مان به سمت قلیه ماهی می رود؛ این غذا واقعا خوشمزه است. البته قلیه ماهی واقعی را هرجا نمی توان امتحان کرد. خوردن این غذا از دست آشپزان ماهر جنوبی چیز دیگری است. رب انار، سبزی قلیه (شنبلیله، گشنیز) پیاز، فلفل، نمک، تمبر هندی، سیر و ادویه جات مواد اصلی این غذا را تشکیل می دهند. اگر راهی جنوب کشورمان شدید حتما دستورپخت و راز خوشمزگی قلیه ماهی را از مردم این دیار بپرسید.

قلیه-ماهی-بوشهری

ماهی صبور[غذای محبوب جنوبی ها]

غذاهای سنتی استان خوزستان نه تنها در شهرهای ایران بلکه در کشورهای اطراف خلیج فارس هم محبوبیت زیادی دارد و در میان این غذاها، ماهی جایگاه مهمی دارد. جنوبی ها طعم ماهی صبور را خیلی دوست دارند و این ماهی را به طور سنتی بر روی آتش کباب می کنند و آن را به همراه نان یا به همراه سبزی پلو می خورند. برای این که این ماهی در حین کباب شدن نسوزد و خوشمزه تر شود موادی مثل سبزی ماهی، تمبر هندی، رب، فلفل سیاه، نمک، سیر و پیاز را با هم ترکیب و روی شکم ماهی می گذارند. با توجه به اینکه این ماهی معمولا سرخ نمی شود و به صورت کبابی استفاده می شود بسیار سالم و مقوی است.

پخت-ماهی-صبور-به-روش-بوشهری

پاکوره غذای جنوبی-هندی

پاکوره نیز غذای وارد شده از کشور هند است که از قدیم الایام در آبادان درست می شود. مواد اولیه و اصلی خوراک پاکوره شامل سیب زمینی، پیاز، جعفری و ادویه جات است. این غذا به دلیل استفاده از ادویه های مختلف مثل ادویه مرغ و ادویه خورشتی دارای طعم های متفاوتی است.

پاکوره-غذای

اوپیوزی نام دیگر اشکنه|غذای مقوی بوشهری

اوپیوزی در واقع همان اشکنه است البته از نوع دزفولی. این غذا زود آماده می شود و خیلی از خانواده های این استان اگر زمان کمی برای آشپزی داشته باشند فورا شروع به پخت این غذا می کنند و بعد از چند دقیقه غذایی داغ، مقوی و در عین حال خوشمزه را آماده می کنند. برای درست کردن اشکنه ی دزفولی از گردو، شکر، زردچوبه، رب انار، پیاز، تخم مرغ، نمک، فلفل، نان خشک استفاده می شود.

پخت-غذای-اوپیوزی

سمبوسه غذای محبوب جنوب

شاید ندانید همین سمبوسه ای که در بیشتر شهرهای ایران محبوب و پرطرفدار است از استان خوزستان به ایران معرفی شده است. فکر می کنید چرا خوزستانی ها تا این حد این غذا را دوست دارند؟ به خاطر تندی بیش از حد آن ! برای درست کردن این غذا، لای نان لواش را با موادی مثل گوشت، سبزیجات معطر، سیب زمینی، ادویه و پر می کنند و به صورت سه گوش می پیچینند.

سمبوسه-جنوب

شکر پلو|غذای مخصوص مهمانی ها

شکر پلو در شهرهای جنوبی ایران و به خصوص در بوشهر درست می شود و به همراه قیمه بوشهری غذایی مخصوص برای مهمانی هاست. شکر پلو در واقع ترکیب زعفران، شکر و برنج است و رنگ زردش ظاهر جذابی را به سفره ها می بخشد.

شکر-پلو-جنوبی

نان چم چمو|نان محلی قشم

نان چم چمو از نان های خوشمزه و محلی قشم است و بیشتر در هنگام صبحانه سر سفره ی محلی ها دیده می شود. نان چم چمو با تخم مرغ، آرد، روغن و شکر تهیه می شود و اسم دیگرش هم نان تخم مرغی است.

نان-محلی-جم-چمو

بلالیت [صبحانه محلی]

بلالیت از صبحانه های خوشمزه و محبوب بوشهر و بندرعباس است. این غذا با ماکارانی، شیره خرما، شکر، هل، گلاب و روغن درست می شود و با خوردن آن می توانید روزی پرانرژی را شروع کنید.

بلالیت-صبحانه-محلی-بوشهری

طرز تهیه غذای دوپیازه میگو

هر وقت حرف از یک غذای سنتی و اصیل جنوبی می شود حتما ماهی و میگو پای ثابت مواد اولیه آن غذا هستند. دو پیازه میگو از غذاهای سنتی قشم است و برای درست کردن آن میگو به همراه پیاز، ادویه و رب سرخ می شود. در این غذا ادویه های خوش عطر و بویی به کار می رود که طعم خوشایندی را به میگوها می دهند.

شرز-تهیه-دوپیازه-میگو

مهیاوه یا سوراغ غذای لذیذ جزیره هرمز

این غذا در واقع نوعی سس قرمز جنوبی است که رنگ خود را مدیون خاک سرخ این منطقه مخصوصاً جزیره هرمز می باشد. مردم جنوب، مهوه، مهیاوه، سوراخ یا سوراغ را به این شیوه درست می کنند که یک نوع ماهی ریز به نام موتو، متو یا حشینه که نوعی ساردین است را در آفتاب خشک کرده، سپس پودر می کنند و پس از تمیز کردن پودر ماهی، کمی خاک سرخ (برای رنگ و املاح مفیدش)، زردچوبه، فلفل، راز، گشنیز و خردل را با هم مخلوط کرده سپس در آب می ریزند.

نمک و فلفل چاشنی این سس می باشد. این سس را در خمره های بزرگی ریخته و برای مدت یک ماه در گوشه حیاط و زیر آفتاب قرار می دهند تا کم کم آب اضافه خود را به این طریق از دست بدهد. اگر خمره نباشد آن را درون حلبی های سوراخ دار می ریزند تا کم کم آب خود را از دست بدهد (برای همین در هرمز به آن سوراخ یا سوراغ نیز می گویند). گاهی آن را هم می زنند تا سس بهتر شود. در بعضی مناطق پوست نارنج کوبیده و خردل بو داده (برای عطر سس) نیز، به آن اضافه می کنند که کمی طعم آن را عوض می کند. مردم جنوب از روغن و آب این سس بر روی نان های تنوری خود مانند نان موشته یا تیموشی استفاده می کنند.

مهیاوه-غذای-جزیره-هرمز

غذا های عجیب جنوبی

طرز تهیه خوراک خرچنگ یا سینگو

مردم مهربان جنوب از خرچنگ غذای بسیار خوشمزه ای درست می کنند و مدل های متنوعی برای طبخ آن دارند. یه نوع از طبخ به این صورت است که خرچنگ ها را درون یک قابلمه بر روی اجاق گذاشته تا حرارت ببینند. کمی نمک هم به آن می زنند و پس از پخت، آن ها را برداشته و گوشت سفید آن را جدا می کنند. یادتان باشد که درون چنگال های این خرچنگ هم گوشت سفید وجود دارد. سپس به این گوشت کمی ادویه برای طعم زده و در روغن سرخ می کنند. اگر بخواهید شکل خرچنگ سالم باقی بماند و همان گونه سرو شود، پس از جدا کردن شاخک های آن، نخی به دور خرچنگ بپیچید تا موقع پخت آسیب نبیند. می توانید غذای خرچنگ را با برنج بخورید که غذایی همانند میگو پلو می باشد یا که جداگانه خوراک خرچنگ را سرو کنید. اگر به غذاهای دریایی علاقه دارید، پیشنهاد می کنیم که سینگو را حتماً امتحان کنید.

طرز-تهیه-خوراک-خرچنگ-جنوبی

پودینی کوسه غذای عجیب جنوبی ها

یکی از ماهی هایی که صیادان جنوب شکار می کنند، کوسه است. مردم محلی جنوب کشورمان، با کوسه، غذایی همچون پودینی درست می کنند. تقریباً در تمام رستوران ها و فست فود های جنوب، خوراک کوسه را پیدا می کنید. بعضی ها آن را ساندویچی سرو می کنند و بعضی ها با پلو سفارش می دهند.

طرز تهیه خوراک کوسه به این صورت است که گوشت آن را ابتدا با کمی نمک و زردچوبه آب پز می کنند. پس از پخته شدن گوشت، با یک توری سیمی، کامل آن را فشار می دهند تا آب آن گرفته شود. پوست و غضروف ها را از گوشت جدا می کنند و در نهایت گوشت کوسه ماهی را خرد کرده و با سیر زیاد، گوجه، پودر لیمو، سبزیجات معطر، پیاز و هر ادویه معطر دیگری که بخواهند، در کمی روغن سرخ می کنند. گوشت خوب کوسه در جنوب جزو غذاهای دریایی گران می باشد.

غذاهای-عجیب-

دمی لخلاخ غذای عربی مناطق جنوبی در ایران

این غذای ایرانی مربوط به سواحل عربی خلیج همیشه فارس کشورمان است. مردم محلی که در این سواحل زندگی می کنند این دمی را با ماهی هایی مثل هامور، سنگسر، سبیتی و سرخو تهیه می کنند. علاوه بر ماهی برای تهیه این غذا از سیر، پیاز، کره یا روغن، شوید و ادویه جان مخصوص جنوبی نیز استفاده می شود. این را نیز باید بدانید که نام این غذا از کلمه عربی لخلخه به معنای بوی خوش گرفته شده است.

معرفی-دمی-لخلاخ-غذای-عربی

انکاس یا ماهی مرکب غذایی خوشمزه از جنوب

اگر علاقمند به گوشت سفید و بدون تیغ در بین ماهی ها هستید، طبعاً ماهی مرکب یا غذای انکاس می تواند جزو غذاهای محبوب شما بشود. در جنوب ایران این ماهی، بسیار کم به فروش می رود و تنها رستوران های خاصی آن را پخت می کنند.

اگر تمایل به خرید و پخت این ماهی را دارید، از فروشنده بخواهید که مرکب آن را کامل برای شما جدا و پاک کند، هرچند که خود فروشنده ها این موضوع را می دانند. گوشت سفید این ماهی را می توانید به قطعات مرکبی خرد کنید و همانند دیگر غذاها، از آن خوراک بسیار خوشمزه ای درست کنید. در ضمن بیشتر ماهی های مرکب جنوب ایران صادر می شوند و کمتر به طبخ جنوبی ها می رسد. می توانید از این ماهی، انواع کباب ها و خوراک ها را بپزید.

غذای

در این مقاله غذاهایی که در جنوب از انواع ماهی ها، پخت می شوند نام برده شد با برنج و پلویی سرو می شوند یا گاهی نیز، آنها را با انواع نان های محلی می خورند. پس هر زمان که به جنوب سفر کردید، حتما لذت صرف غذا در رستوران های محلی را فراموش نکنید.


نظر کاربران