غذاهای جنوبی

غذاهای جنوبی

خوشمزه ترین غذاهای جنوب ایران

مردم جنوب به مهمان نوازی و خونگرمی معروفند؛ آ ن ها با غذاهای خوش طعم و خوش عطر خود همیشه میزبان میهمانان هستند. در این مطلب، از غذاهای محبوب آبادان، بوشهر، شوشتر و... خواهیم گفت. شاید دل تان خواست این غذا ها را درست کنید یا در سفر به جنوب از این غذاها امتحان کنید.

ادویه های خاص جنوبی هستند که غذا های جنوبی را معروف کرده اند. به خاطر آب و هوای بسیار گرمی که در جنوب کشور مشاهده میکنیم ادویه های بسیار تندی معمولا در غذا ها استفاده میکنند. پس اول از همه راجب ادویه ها صحبت میکنیم.

ادویه جنوبی

ادویه ای وجود دارد در جنوب کشور به نام ادویه جنوبی که این ادویه تند نیست ولی عطر بسیار زیادی دارد.

مواد اولیه ادویه جنوبی

تخم گشنیز: ۱ پیمانه

تخم

فلفل سیاه: ۱/۲ پیمانه

فلفل

زیره سبز: ۱/۲ پیمانه

زیره

زیره سیاه: ۱/۲ پیمانه

زیره

دارچین (چند شاخه کوچک): به مقدار لازم

دارچین

گل محمدی خشک: ۱۵ عدد

گل

جوز هندی: ۳ عدد

جوز

میخک: ۵ عدد

میخک

زنجبیل: ۱ تکه بزرگ

زنجبیل

طرز تهیه ادویه جنوبی

تمامی موادرا اول ازهمه پاک کنید(منظورتخم گشنیز .زیره ها وفلفل سیاه هستن چون وقتی تهیه میکنی کمی شاخه های اضافی وسنگ داره.) تخم گشنیز رو توی ی قابلمه بریزید وکمی تفت بدید فقط مواظب باشید که نسوزه که ادویه تلخ میشه. زنجبیل و جوزهندی ومیخک رواول توی هاون کمی بکوبید تانرمتربشه وکامل آسیاب بشن.تمامی مواد روجداگانه آسیاب کنید تاعطرخودشونوحفظ کنن.سپس مواد رو توی یک کاسه بریزید وکامل هم بزنید.ادویه رو توی یک شیشه توی یخچال نگه داری کنید.

نکات پایانی

اولا میتونید میزان بعضی ازموادروکمترکنید اما حذف نکنید.

اگر میخواید که ادویه عطرش خوب باشه حتما تخم گشنیز روتفت بدید

اما اگر دوست ندارید ساده وبدون تفت هم میشه آسیاب کرد.

اما رنگ ادویه روشن ترمیشه.

همیشه میزان تخم گشنیز باید دوبرابر بقیه موادتون باشه.

این ادویه پرکاربرد توی پلوهای مخلوط وانواع خورشت هاوحتی برای گرفتن بوی ماهی ومیگوبکارمیره.

حتما امتحان کنید.

غذا های آبادانی

شهر آبادان به فلافلش معروف است اما غیر از این غذای خوشمزه چه غذاهای دیگری را می توان در این شهر یافت. غذاهای آبادانی معمولا پر ادویه و تند هستند و همین باعث افزایش میل مسافران به غذاهایش شده است. با نظاره همراه باشید تا با غذاهای آبادانی بیشتر آشنا شوید.

فلافل

در آبادان چی بخوریم؟

خوزستان با تنوع غذایی بسیار بالا می تواند نماینده گردشگری غذایی در کشور باشد. به ویژه آبادان، به واسطه ورود ادویه های بسیار متنوع برای طبخ غذا با شناسایی ذائقه مردمان این آب و خاک، غذاهای زیادی را به کشور معرفی کرده و البته مکان هایی مخصوص عرضه چنین مواد غذایی را هم در خود جای داده است.

کجا غذا بخوریم؟

فلافل سرای اکبر برزیلی

همانطور که می دانید خاستگاه فلافل ایران در آبادان است و بهترین فلافل را در آبادان می توان خود افرادی که به آبادان سفر می کنند چه پولدار باشند، چه فقیر تلاش می کنند یک وعده غذایی فلافل این شهر را آزمایش کنند.

یکی از قدیمی ترین ساندویچی های آبادان، فلافل سرای اکبر برزیلی است. اینجا از آن دسته ساندویچی های معروف در آبادان است که آدرسش را همه می دانند و اگر بپرسید کجا فلافل خوب می توان خورد می گویند فلافل اکبر برزیلی. این مغازه در خیابان شهید منتظری، خیابان هتل کیوان، فرعی اول، راسته بازار روز آبادان قرار دارد.

فلافلی

رستوران تاج محل

مسلما کسی که به جنوب کشور و خوزستان سفر می کند دوست دارد غذاهای محلی و دریایی این منطقه را هم بخورد. به تازگی یک رستوران هم به نام تاج محل در قسمت بازار ته لنجی ها افتتاح شده که غذاهای جنوبی خوبی عرضه می کند و تنوع زیادی هم دارد. خوراک میگوی رستوران تاج محل آبادان بسیار لذیذ است.

فلافل نسیم

فلافل نسیم حرف اول را در فلافل فروشی های آبادان می زند که در ایام عید و شب ها بسیار شلوغ است. شعبه اصلی و شلوغ آن در خیابان شهرداری است. این فلافلی شعبه دیگری در پاساژ جمهوری (کنار پاساژ کویتی ها) دارد که هم خلوت تر است و هم فضای آرامی دارد.

سمبوسه عباس آقا

هر چند تمام فلافل ها و سمبوسه های آبادان خوشمزه و ارزان است اما سر چهارراه امیری مقابل پاساژ کویتی ها یک سمبوسه فروشی وجود دارد به نام سمبوسه عباس آقا که در این شهر معروف است.

غذا شوشتری

شوشتر از شهرهای کهن ایران است که جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیاری را در میان خود جای داده است. شهری تماشایی با چشم اندازهایی زیبا که مردمانی میهمان نواز و خون گرم دارد.

پلو شوشتری

برای تهیه این غذای خوشمزه باید برنج را خیس کنید و پس از آبکش کردنش کنار بگذارید. سپس با طلایی شدن پیاز با فیله های مرغ تفتشان دهید و ادویه به آن اضافه کنید. بعد شوید و لوبیای چشم بلبلی به آن اضافه کنید و لابه لای برنج آبکش شده پخش کنید تا دم بکشد. می توانید موقع صرف برنچ شوشتری برای خوش طعم شدن این غذا، رویش کره اضافه کنید.

پلو

خوراک نان چرب

این خوراک بر خلاف نامش اصلا غذایی روغنی نیست. خوب است بدانید، در گذشته بیشتر این غذا را در مراسم عروسی و جشن ها سرو می کردند و در بین مردمان این دیار، طرفداران بسیاری دارد.

نان

توله یا پنیرک شوشتری

توله از جمله گیاهانی است که در حوالی شهر شوشتر و در بین اراضی غیر مزروع رشد می کند. در حال حاضر به عنوان غذایی سنتی در رستوران های محلی شوشتر همچون رستوران موزه مستوفی وجود دارد. این سبزی خوشمزه را معمولاً پخته شده با پیاز و سیر داغ و ترشی انار میل می کنند.

پنیرک

قرمه سبزی شوشتر

شاید پیش خود فکر کنید که این غذا هم مثل دیگر قرمه سبزی هایی است که تا به حال خورده اید، در صورتی که در طرز تهیه این غذا از سبزی های کوهی خودِ شوشتر استفاده شده است. شما با صرف این غذای محلی می توانید طعم دیگری از قرمه سبزی را تجربه کنید که از جمله غذاهای محلی مختص به مردمان شهر شوشتر محسوب می شود

سیر باقالا شوشتری

از دیگر غذاهای سنتی شهر شوشتر، سیر باقالا شوشتری است که برای تهیه آن از مواد گیاهی استفاده می شود. اگر از علاقه مندان به غذاهای گیاهی هستید، پیشنهاد می کنیم حتماً این غذای شوشتری را امتحان کنید که در بین اهالی شوشتر طرفداران بسیار دارد.

قلیه ماهی شوشتری

قلیه ماهی از جمله غذاهای خوشمزه شهر شوشتر به شمار می آید که با تمبر هندی، رب انار تهیه می شود. در حال حاضر این غذا از پر طرفدارترین غذاهای جنوبی محسوب می شود.

غذاهای هوس برانگیز بندرعباس

هواری

هواری که بین خود مردم محلی هرمزگان هووری هم گفته می شود، یک غذای بسیار لذیذ محلی که خودش به تنهایی یکی از جذابیت های سفر به بندرعباس است. این غذا بین مردم جنوب خیلی طرفدار دارد و تو مناطق مختلفی پخته می شود ولی زادگاه و اصالتش به هرمزگان و به ویژه بندرعباس نسبت داده می شود. هواری رو هم با ماهی و هم با میگو درست می کنند و به آن هواری ماهی و هواری میگو می گویند.

در واقع هواری یک پلوی مخلوط از سبزی، ماهی (یا میگو)، سیر، پیاز داغ و ادویه ست. بعضی وقت ها هم موقع طبخ این غذا بهش رب گوجه یا زعفرون هم اضافه می کنند که در رنگ و عطرش بی تاثیر نیست.

غذاهای بوشهری

دمپخت ماهی بوشهری ( لخ لاخ )

مگه میشه بوشهری باشی و این غذای خوشمزه و تند و معرکه رو دوست نداشته باشی. تازه غیر از بوشهریا هم همه عاشقشن. امیدوارم شما هم این غذا رو درست کنید از مزه خوبش لذت ببرید

یتیمک

یتیمک یک غذای بوشهری است که شاید به نوعی معادل یتیمچه معروفی باشد که در تمام نقاط کشور پخته می شود. این غذا گوشت ندارد و سرخ کرده نیست و به همین دلیل می توان آن را در دسته غذاهای سالم و رژیمی جا داد. ضمن این که یتیمک به دلیل داشتن لوبیا، پروتئین خوبی دارد و استفاده از بادمجان در ترکیبش، آن را لذیذ و خوش طعم کرده است.

للک یا گمنه

للک lalak از بلغور ریز گندم درست میشه که طرز تهیه اش رو تا لحظاتی دیگه میبینیم. البته ممکنه اسامی دیگه ای داشته باشه مثل گِمنِه gemneh که واسم جالبه با خورشت گوشت میخورنش. ما اینجا للک رو با قلیه میخوریم.

قیمه بوشهری

قیمه بوشهری با قیمه های شهرهای دیگر خیلی فرق دارد. هم از نظر ظاهری و هم از نظر مزه. قیمه بوشهری را می کوبند و باید طوری گوشت آن له شده باشد که با زدن قاشق کش بیاید. این خورش معمولاً با شکر پلو صرف می شود.

دال عدس

دال یه غذای بوشهری، هندی هست که با دو نوع سیلقه دوستش دارن با دانه های مشخص عدس قرمز و دیگری ناپیدا بودن دانه های عدس

مسقطی

یکی از شیرینیهای جنوبی به خصوص بوشهر مسقطی می باشد که در اینجا با طرز تهیه آن آشنا می شویم.

قلیه ماهی

بی دلیل نیست که با شنیدن نام غذاهای جنوبی ذهن مان به سمت قلیه ماهی می رود؛ این غذا واقعا خوشمزه است. البته قلیه ماهی واقعی را هرجا نمی توان امتحان کرد. خوردن این غذا از دست آشپزان ماهر جنوبی چیز دیگری است. رب انار، سبزی قلیه (شنبلیله، گشنیز) پیاز، فلفل، نمک، تمبر هندی، سیر و ادویه جات مواد اصلی این غذا را تشکیل می دهند. اگر راهی جنوب کشورمان شدید حتما دستورپخت و راز خوشمزگی قلیه ماهی را از مردم این دیار بپرسید.

ماهی صبور

غذاهای سنتی استان خوزستان نه تنها در شهرهای ایران بلکه در کشورهای اطراف خلیج فارس هم محبوبیت زیادی دارد و در میان این غذاها، ماهی جایگاه مهمی دارد. جنوبی ها طعم ماهی صبور را خیلی دوست دارند و این ماهی را به طور سنتی بر روی آتش کباب می کنند و آن را یا به همراه نان می خورند و یا به همراه سبزی پلو. برای این که این ماهی در حین کباب شدن نسوزد و خوشمزه تر شود موادی مثل سبزی ماهی، تمبر هندی، رب، فلفل سیاه، نمک، سیر و پیاز را با هم ترکیب و روی شکم ماهی می گذارند. با توجه به اینکه این ماهی معمولا سرخ نمی شود و به صورت کبابی استفاده می شود بسیار سالم و مقوی است.

فلافل

فلافل یکی از محبوب ترین غذاهای نه فقط جنوب بلکه همه شهرهای ایران است. ماده اصلی این غذا نخود است و در آن خبری از گوشت نیست برای همین کسانی که تمایلی برای خوردن گوشت ندارند می توانند از این غذای مغذی و پروتئینی استفاده کنند. با اینکه این غذا بومی استان خوزستان است اما امروز در بیشتر شهرهای ایران درست می شود. برای آماده کردن این غذا از موادی مثل نخود، روغن، فلفل قرمز، تخم مرغ، جعفری، ارد لپه و استفاده می شود.

پاکوره

پاکوره نیز غذای وارد شده از کشور هند است که از قدیم الایام در آبادان درست می شده. مواد اولیه و اصلی خوراک پاکوره شامل سیب زمینی، پیاز، جعفری و ادویه جات است. این غذا به دلیل استفاده از ادویه های مختلف مثل ادویه مرغ و ادویه خورشتی دارای طعم های متفاوتی است. پاکورا خوراکی لقمه ای مانند است که با خمیرمایه ای بسیار آسان طبخ می شود. این غذا با به کارگیری ادویه جات مخصوص این منطقه توانسته جایی را در ذائقه مردم آبادان برای خود پیدا کند.

اوپیوزی

اوپیوزی در واقع همان اشکنه است البته از نوع دزفولی. این غذا زود آماده می شود و خیلی از خانواده های این استان اگر زمان کمی برای آشپزی داشته باشند فورا شروع به پخت این غذا می کنند و بعد از چند دقیقه غذایی داغ، مقوی و در عین حال خوشمزه را آماده می کنند. برای درست کردن اشکنه ی دزفولی از گردو، شکر، زردچوبه، رب انار، پیاز، تخم مرغ، نمک، فلفل، نان خشک استفاده می شود.

سمبوسه

شاید ندانید همین سمبوسه ای که در بیشتر شهرهای ایران محبوب و پرطرفدار است از استان خوزستان به ایران معرفی شده است. فکر می کنید چرا خوزستانی ها تا این حد این غذا را دوست دارند؟ به خاطر تندی بیش از حدش! برای درست کردن این غذا، لای نان لواش را با موادی مثل گوشت، سبزیجات معطر، سیب زمینی، ادویه و پر می کنند و به صورت سه گوش می پیچینند.

هواری

هواری یک جور غذای برنجی و بومی هرمزگان است. برای درست کردن این غذا اول پیاز، شوید، شنبلیله، گشنیز، سیر، ماهی را حسابی سرخ بعد برنج را به این مواد، اضافه و دم می کنند.

قیمه بوشهری

حتما با شنیدن اسم قیمه فکر می کنید این غذا مثل قیمه های معمولی است اما اصلا این طور نیست. قیمه بوشهری، طعمی ترش و شور دارد و گوشت آن باید کاملا کوبیده و له شود. مواد اولیه این غذا سیب زمینی، رب، لپه، پیاز، لیمو عمانی، زعفران، دارچین و نمک است و معمولا به همراه شکر پلو که یکی از محبوب ترین غذاهای بوشهر است خورده می شود.

غذا های جنوبی معروف

شکر پلو

شکر پلو در شهرهای جنوبی ایران و به خصوص در بوشهر درست می شود و به همراه قیمه بوشهری غذایی مخصوص برای مهمانی هاست. شکر پلو در واقع ترکیب زعفران، شکر و برنج است و رنگ زردش ظاهر جذابی را به سفره ها می بخشد.

نان چم چمو

نان چم چمو از نان های خوشمزه و محلی قشم است و بیشتر در هنگام صبحانه سر سفره ی محلی ها دیده می شود. نان چم چمو با تخم مرغ، آرد، روغن و شکر تهیه می شود و اسم دیگرش هم نان تخم مرغی است.

بلالیت

بلالیت از صبحانه های خوشمزه و محبوب بوشهر و بندرعباس است. این غذا با ماکارانی، شیره خرما، شکر، هل، گلاب و روغن درست می شود و با خوردن آن روزی پرانرژی را شروع می کنید.

دوپیازه میگو

هر وقت حرف از یک غذای سنتی و اصیل جنوبی می شود حتما ماهی و میگو پای ثابت مواد اولیه آن غذا هستند. دو پیازه میگو از غذاهای سنتی قشم است و برای درست کردن آن میگو به همراه پیاز، ادویه و رب سرخ می شود. در این غذا ادویه های خوش عطر و بویی به کار می رود که طعم خوشایندی را به میگوها می دهند.

ماهی برشته

در جنوب برای درست کردن ماهی برشته از انواع ماهی ها استفاده می کنند به طوری که شکم ماهی را خالی و آن را با ادویه، سبزیجات معطر و پر می کنند.

مهیاوه یا سوراغ

این غذا در واقع نوعی سس قرمز جنوبی است که رنگ خود را مدیون خاک سرخ این منطقه مخصوصاً جزیره هرمز می باشد. مردم جنوب، مهوه، مهیاوه، سوراخ یا سوراغ را به این شیوه درست می کنند که یک نوع ماهی ریز به نام موتو، متو یا حشینه که نوعی ساردین است را در آفتاب خشک کرده، سپس پودر می کنند و پس از تمیز کردن پودر ماهی، کمی خاک سرخ (برای رنگ و املاح مفیدش)، زردچوبه، فلفل، راز، گشنیز و خردل را با هم مخلوط کرده سپس در آب می ریزند. نمک و فلفل چاشنی این سس می باشد. این سس را در خمره های بزرگی ریخته و برای مدت یک ماه در گوشه حیاط و زیر آفتاب قرار می دهند تا کم کم آب اضافه خود را به این طریق از دست بدهد. اگر خمره نباشد آن را درون حلبی های سوراخ دار می ریزند تا کم کم آب خود را از دست بدهد (برای همین در هرمز به آن سوراخ یا سوراغ نیز می گویند). گاهی آن را هم می زنند تا سس بهتر شود. در بعضی مناطق پوست نارنج کوبیده و خردل بو داده (برای عطر سس) نیز، به آن اضافه می کنند که کمی طعم آن را عوض می کند. مردم جنوب از روغن و آب این سس بر روی نان های تنوری خود مانند نان موشته یا تیموشی استفاده می کنند.

غذا های عجیب جنوبی

خوراک خرچنگ یا سینگو

مردم مهربان جنوب از خرچنگ غذای بسیار خوشمزه ای درست می کنند و مدل های متنوعی برای طبخ آن دارند. یه نوع از طبخ به این صورت است که خرچنگ ها را درون یک قابلمه بر روی اجاق گذاشته تا حرارت ببینند. کمی نمک هم به آن می زنند و پس از پخت، آن ها را برداشته و گوشت سفید آن را جدا می کنند. یادتان باشد که درون چنگال های این خرچنگ هم گوشت سفید وجود دارد. سپس به این گوشت کمی ادویه برای طعم زده و در روغن سرخ می کنند. اگر بخواهید شکل خرچنگ سالم باقی بماند و همان گونه سرو شود، پس از جدا کردن شاخک های آن، نخی به دور خرچنگ بپیچید تا موقع پخت آسیب نبیند. می توانید غذای خرچنگ را با برنج بخورید که غذایی همانند میگو پلو می باشد یا که جداگانه خوراک خرچنگ را سرو کنید. اگر به غذاهای دریایی علاقه دارید، پیشنهاد می کنیم که سینگو را حتماً امتحان کنید.

پودینی کوسه

یکی از ماهی هایی که صیادان جنوب شکار می کنند، کوسه است. مردم محلی جنوب کشورمان، با کوسه، غذایی همچون پودینی درست می کنند. تقریباً در تمام رستوران ها و فست فود های جنوب، خوراک کوسه را پیدا می کنید. بعضی ها آن را ساندویچی سرو می کنند و بعضی ها با پلو سفارش می دهند. طرز تهیه خوراک کوسه به این صورت است که گوشت آن را ابتدا با کمی نمک و زردچوبه آب پز می کنند. پس از پخته شدن گوشت، با یک توری سیمی، کامل آن را فشار می دهند تا آب آن گرفته شود. پوست و غضروف ها را از گوشت جدا می کنند و در نهایت گوشت کوسه ماهی را خرد کرده و با سیر زیاد، گوجه، پودر لیمو، سبزیجات معطر، پیاز و هر ادویه معطر دیگری که بخواهند، در کمی روغن سرخ می کنند. گوشت خوب کوسه در جنوب جزو غذاهای دریایی گران می باشد و اگر در جنوب کشورمان، به رستورانی رفتید که پودینی کوسه در منوی آن بود، حتما آن را امتحان کنید.

دمی لخلاخ

این غذای ایرانی مربوط به سواحل عربی خلیج همیشه فارس کشورمان است. مردم محلی که در این سواحل زندگی می کنند این دمی را با ماهی هایی مثل هامور، سنگسر، سبیتی و سرخو تهیه می کنند. علاوه بر ماهی برای تهیه این غذا از سیر، پیاز، کره یا روغن، شوید و ادویه جان مخصوص جنوبی نیز استفاده می شود. آهان این را باید بدانید که نام این غذا از کلمه عربی لخلخه به معنای بوی خوش گرفته شده است.

دال عدس بوشهری

یک نوع غذای جنوبی دیگری که در می خواهیم در این مطلب از آن یاد کنیم، دال عدس است. این غذا که سرشار از بتاکاروتن است منبع غنی برای تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین قوه بینایی افراد است. همچنین برای تقویت حافظه هم گزینه بسیار مناسبی است. اگر روزی به بوشهر رفتید حتما این غذا را امتحان کنید. مصرف این غذا به همراه ترشی و سبزی خوردن لذت زیادی به همراه دارد.

انکاس یا ماهی مرکب

اگر علاقمند به گوشت سفید و بدون تیغ در بین ماهی ها هستید، طبعاً ماهی مرکب یا غذای انکاس می تواند جزو غذاهای محبوب شما بشود. در جنوب ایران این ماهی، بسیار کم به فروش می رود و تنها رستوران های خاصی آن را پخت می کنند. اگر تمایل به خرید و پخت این ماهی را دارید، از فروشنده بخواهید که مرکب آن را کامل برای شما جدا و پاک کند، هرچند که خود فروشنده ها این موضوع را می دانند. گوشت سفید این ماهی را می توانید به قطعات مرکبی خرد کنید و همانند دیگر غذاها، از آن خوراک بسیار خوشمزه ای درست کنید. در ضمن بیشتر ماهی های مرکب جنوب ایران صادر می شوند و کمتر به طبخ جنوبی ها می رسد. می توانید از این ماهی، انواع کباب ها و خوراک ها را بپزید.

غذاهایی که در جنوب از انواع ماهی ها، پخت می شوند و در اینجا، نام برده شد با برنج و پلویی سرو می شوند یا گاهی نیز، آنها را با انواع نان های محلی می خورند. ساندویچ هایی بسیار خوش طعم با سس های تند قرمز محلی آماده می کنند. پس هر زمان که به جنوب سفر کردید، حتما لذت صرف غذا در رستوران های محلی را فراموش نکنید.


نظر کاربران