بازار بزرگ تهران (Grand Bazaar, Tehran)
کتاب سرگذشت #بازار بزرگ تهران شاید یکی از جذابترین کتب منتشر شده در باب #تاریخ(History#) و سرگذشت بازار بزرگ تهران است. این کتاب از گونه جدیدی برای روایت تاریخ بهره میگیرد و آن تاریخ شفاهی است. در این مقاله قصد نداریم صرفاً یک کتاب درباره تاریخ بازار تهران معرفی کنیم. بلکه میخواهیم نگاهی گذرا به گوشه ای از تاریخ این بازار بیاندازیم. در باره نحوه و زمان ساخت بازار دو روایت را میتوان یافت یکی آنکه در زمان ناصرالدین شاه این بازار ساخته شده و دیگری ساخت آن را به دوران شاه تهماسب صفوی نسبت میدهد. سفرنامه ای از سر توماس هربرد در سال 1108 قمری موجود است که در آن بازار تهران نیز توصیف شده است. با توجه به این سفر نامه میتوان اینگونه دریافت که بازار در زمان صفویان بصورت بدون سقف ساخته شده و احتمالاً مسقف کردن بازار در دوران ناصرالدین شاه توسط یک معمار فرانسوی انجام شده است.
درباره نحوه تکمیل بازار توسط پادشاهان دوران قاجار هم اختلافاتی در اسناد تاریخی مشاهده میگردد. عده ای پادشاهان قاجار را در تکمیل بازار دخیل میدانند و عده ای دیگر وقف زمین و خانه توسط مردم و بازاریان به قصد توسعه تجارت را عامل تکمیل بازار بر می شمارند. با توجه به سبک معماری بازار احتمال آنکه معماران ناشی بازار را ساخته باشند نیست. و گمان میرود که این معماری ها به دستور پادشاهان قاجار و توسط معماران خارجی و یا استادکاران داخلی ماهر ساخته شده باشد.
امروزه برای دسترسی به بازار اغلب از متروی پانزده خرداد استفاده می شود. بازار خیابان ناصر خسرو جزئی از ساختار اصلی بازار تهران نیست. ولی با توجه به بافت سنتی و نزدیکی آن به بازار اصلی تهران همواره جزئی از این بازار قلمداد میشود. البته نباید فراموش کرد که تفاوت های معماری در این دو بازار کاملاً مشهود است. که نشان میدهد بازار خیابان ناصر خسرو بیشتر یک بازار ساخته مردم برای کاسبی و بهره از شلوغی و ازدحام جمعیت بازار بزرگ تهران بوده است.
با توجه به آنکه مقصد شما کدام بخش از بازار باشد میتوانید از هر یک از دو ایستگاه متروی نامبرده برای دسترسی به بازار استفاده کنید. متروی امام خمینی به بازار ناصر خسرو نزدیک تر است و متروی پانزده خرداد در شمال بازار اصلی تهران قرار دارد و با چند دقیقه پیاده روی میتوان از آنجا به بازار اصلی راه یافت.همچنین ایستگاه مترو خیام برای دسترسی به بخش جنوبی بازار مسیر بهتری محسوب میشود.
همه روزه از شنبه تا چهارشنبه : از ساعت 9 تا 17 بخش های داخلی بازار و از ساعت 9 تا 19 بازار رضا و بخش های خارجی بازار در حال فعالیت هستند.
روز پنج شنبه : از ساعت 9 تا 2 بعداز ظهر بخش های داخلی بازار و تا ساعت 17 بازار رضا و بخش های خارجی بازار
روز جمعه : داخل بازار بسته است و تنها بخش های خارجی و پاساژ های منتهی به خیابان اصلی بازار در حال فعالیت هستند. (این ساعت ها برای ایام پیک چون عید گاها ساعت بیشتری خواهد بود. )
با توجه به میزان بازدید فراوان از بازار تهران در خیابان های منتهی به بازار نیز در دوره های مختلف تاریخی بازارهایی شکل گرفته است. نمونه آن را میتوان در جنوب بازار در خیابان مولوی مشاهده کرد. این خیابان در طول تاریخ رفته رفته تبدیل به یک #بازار عمده فروشی مهم گشت و امروزه بعنوان یکی از بازارهای مهم تهران شناخته می شود.
در جنوب بازار تهران گذرگاهی به نام لوطی صالح قرار دارد. این گذرگاه را محل تولد لوطی صالح میدانند. درباره اینکه این لوطی دقیقاً که بوده و چه کرده که تاریخ ساز شده مطالب زیادی آمده است. آنچه که با اطمینان میتوان گفت این است که در دورانی از تاریخ، زمانی که قاجارها قدرت کنترل نظم پایتخت را از دست دادند، مردم لاجرم خود دست به ابتکار برای کنترل نظم کوچه و خیابان و بازار زدند. اینگونه بود که فرهنگ لوطی ها شکل گرفت و رفته رفته ارتقاء یافت. برخی از این لوطی ها با توجه به کارهایی که انجام داده اند معروف گشته اند. شهرت لوطی صالح به مرام و جوانمردی و دستگیری از ضعفا بوده است. فرهنگ لوطی گری در دوران رضا شاه با توجه به قحطی های سراسری در مملکت با یک رشد چشمگیر روبرو شد. با کم شدن سهمیه آرد نانوایان و در دسترس نبودن نان در زمان جنگ جهانی دوم، بخشی از بدنه بازار دست به کار شدند تا با اندک سرمایه خود مردم را از این فقر نجات دهند و اینگونه بود که لوطی ها شهرت و محبوبیت خود را بین مردم بیشتر کردند. اما این برای شاه مملکت ناخوشایند بود و دستور داد که سازمانهای اطلاعاتی آن دوره کسانی را تربیت و یا استخدام کنند تا این شهرت را خدشه دار کنند. اما مردم فریب این عده را نخوردند و لوطی و لات در فرهنگ ایران همواره از هم سوا بوده و هرگز این دو قشر در یک ظرف جمع نشدند.
بازار چهارسوق از مجموعه های بازار بزرگ تهران است که تغییرات #معماری آن کمتر از بخش های دیگر بوده و همچنان میتوان در گوشه گوشه آن تاریخ این بازار را مشاهده کرد. چهار سوق دارای گچ بری های تاریخی بسیار زیبایی میباشد. بازار چهار سوق به عنوان یک اثر ملی ثبت گردیده است که امیدواریم این موضوع باعث شود که توجه ویژه ای به مرمت این بازار صورت گیرد.
لباس فروشی های بازار
هر بیننده ای که برای بار اول به بازار تهران برود و بدون شناخت بازار بخواهد درون تک بازارها قدمی بزند متوجه دو چیز می شود. بازار بسیار تو در تو ساخته شده و گذرگا ههای آن به کوچه های تنگ قدیمی تهران می مانند. دوم آنکه فروش انواع لباس زنانه در بازار رونق زیادی دارد. شاید بتوان گفت از هر 10 فروشگاهی که در بازار به فروش لباس مشغول هستند 8 تای آنها لباس زنانه و 2 تا لباس مردانه میفروشند. دلیل این امر هم روشن است. بازار تهران از قدیم محلی برای خرید های عمده بازارهای دیگر کشور بوده است. و میزان خرید البسه زنانه از البسه خانگی تا البسه مهمانی جشن بسیار بالاست و این امر موجب شده است که بازار تهران نیز از این خواست بازار تبعیت کند.همچنین برای هر خرید و هر نوع لباسی که مد نظر داشته باشید محدوده ای از بازار برای صنفی مشخص دسته بندی شده. از شلوار گرفته تا لباس های زنانه ، تا شال و روسری محدوده ای خاص را به خود اختصاص داده اند.
جدا از ساندویچ فروشی هایی که در اقصی نقاط بازار سبز شده اند، هنوز هم میتوان فروشگاه هایی را یافت که به فروش محصولات غذایی سنتی ایرانی مشغولند. در ابتدا و انتهای بازار میتوان سراغ این فروشگاه ها را گرفت.
بازار تهران | |
---|---|
سراها |
اباچی - ابوتراب - اتحاد - احمدی - اربابی - آزادی - اسلامی - اعظم - افراشته - افسر - اقبال - اکبریه - امیرکبیر - امین اقدس - انقلاب - ایوبیان - با تقوی - بابک - بازرگانان - بهار - بهنودی - بوعلی - بیهقی نو - پارسا - پارک - پایدار - پیروز - تقی زاده - تکیه - تهرانچی - توکلی - تیموری - جلیلی - جمهوری - جنتی - جواهریان - جوریز - چهاربازار - چهل تن - حاج ملاعلی کنی - حاج نادعلی - حاج حسن - حاجی حسن اول - حاجی حسن دوم - حاجی زمان - حافظ - حجاز - حدید - حریری - حسن نژاد - حمام قبله - خالقی - خدایی - خرم - خوانساری ها - خورشید - دالان دراز - دشتی - دلگشا - دوستعلی خان - رازی - راستی - رحیمیه ۱ - رحیمیه ۲ - رحیمیه ۳ - روحانی - روحانی قدیم (اخلاقی) - روحیه - روغنی ها - سادات - ساعتچی - سجاد - سعادت - سلاحی - سلطانیون - سلیقه - سلیمانی - سید محسن آهنگی - شکروی - شکروی جدید - شیخ جعفر - شیرازی - صادقیه - صدر - صدریه - صدیق - صلحی - صمدیه - ضرابی - ضیافت - عادلی - عالی نو - عباسی - عبدالوهاب - عدل اسلامی - عربزاده - عزیزیان - عطاران - غرب - غفاری - فتاح - فرزانه - فولاد - قائم بزرگ - قائم کوچک - قدیانی - قیصر - کرباسی - کرمی - کیهان - گردن کج - گلستان - گلشن - گلشن شکن - لاله - ماشاءالله - ماهرو - محمدی - محیط - مریم - مستوفی - مشکات - مصباح - ملی - ممتاز - منصور - مهدی - مهدی زاده - موسوی مهر - میر علی نقی - میرزا اسماعیل - میرزاعباس - ناصری - نقالخانه - نو قزوینی ها - نواب - نور - نیازی - وحید - وزیری - وهابیه - یزدی ها - یمین |
پاساژها |
۱۱۰ - احمدی - ارباب زاده - آرش - آزادی - اسلامیه - اقدسیه - امیر - آنتیک - آهن - ایده آل - ایده آلی - ایران یراق - برقعی - بری - بهبهانی - بهرامی - بوستان - پردیس - تجارت - جعفری - جهان - جوادیون - جواهریان - حاتمی - حضرتی - حمید - دربنده - دیانت - رحمتی - رحیمی - رز - رضا - زاد - زمرد - سعادت - سعید - سیدجعفر - شریف - شمس - شناور - شهرابی - شیروانی - صدف - صدقیانی - صفا - صنایع - ظفر - عادلی - عظیمی - علوی - علی کراچیان - غنی آبادی - فجر - فرد حسینی - قادری - قدسی - قیصریه - کاشانی - کاشی ها - کامیاب - کاووسی - کلاهدوز - کمالی - کمیلیان - کویتی ها - کویتی های جدید - گل ها - لطفی پور - مباشر - مسعود - منصور - مهتاش - موقوفه خازن الملک آهنگی- میلاد - ناصر - نصیری - نور - نیکبخت - وحدت - وطن - وین - یکتا |
بازار و بازارچه |
امیر - آهنگران - بزرگ - بین الحرمین - پردیس - پرسپولیس - خلیج فارس - خیاط ها - دروازه نو - دوبی - رضا - زرگرها - زید - طوسی - عباس آباد - قیصریه - کفاش ها - کیش - کیلوئی ها - لوازم تحریر - مسجد جامع - مسگرها - ملی - نجارها - نیک |
مرکز و مجتمع تجاری |
احسان - ایران - پوشاک کویتی ها - تندیس - توحید - حافظ - خیام - دلشاد - سرپولک - صداقت - قائم - کارآمد - گلستان - محمد - میلاد |
تیمچه ها |
باوفا - توجه - حاجی ابوتراب - فرد -حاجب الدوله |
دالان ها |
سوم - توتون فروشان |
مسجد جامع بازار تهران قدیمی ترین مسجد تهران است که دارای شبستان های متعددی است. قدیمی ترین شبستان مسجد که آیت الله شاه آبادی نام دارد دارای قدمتی بیش از هزار سال است. شبستان دیگر مسجد بنام شبستان عتیق که مسجد عتیق نیز نامیده می شود و دارای قدمتی بیش از ۷۰۰ سال است. این بنا در سال ۱۳۷۵ خورشیدی جزو آثار ملی ایران ثبت گردید. مسجد جامع بازار بزرگ تهران دارای هفت شبستان مختلف است که هر کدام در دورانی متفاوت ساخته شده اند. مسجد جامع دارای مساحت ۴۵۰۰ مترمربع بوده و زیربنایی حدود ۲۰.۰۰۰ مترمربع دارد. هر یک از شبستان های مسجد به عنوان یک مسجد مجزا بوده و در مجموع مسجد جامع بازار تهران را تشکیل می دهند. شبستان شاه آبادی در ضلع جنوبی مسجد، شبستان بزرگ یا مسجد زیر گنبد، شبستان جعفری یا مسجد گرمخانه، شبستان چهل ستون در ضلع شرقی مسجد جامع، شبستان زیر زمین در ضلع شمالی، شبستان استرآبادی در ضلع شمالی و شبستان کوچک در ضلع جنوبی مسجد جامع و خارج از مسجد قرار دارد. مسجد جامع دارای کتابخانه ای با ۲۶۰۰ متر زیربنا و سالن مطالعه ۹۰۰ متری می باشد. کتابخانه دارای سه طبقه می باشد و بیش از ۴۰۰۰۰ جلد کتاب در آن قرار دارد. علاقه مندان به مطالعه کتاب می توانند همه روزه از ساعت ۸ الی ۱۲ ظهر به کتابخانه مراجعه نمایند. کتابخانه در روزهای جمعه و تعطیلات رسمی بسته است. مسجد جامع علاوه بر یک مکان مذهبی یک مکان تاریخی بشمار می رود که علاقه مندان می توانند معماری زیبا و بافت تاریخی مسجد را مشاهده نمایند.
طلافروشی در بازار بزرگ تهران
از قدیم الایام تا کنون طلافروشان بزرگی در بازار تهران فعال بوده اند. برخی از این طلافروشان بر روی شمش های طلا انگ میزدند. انگ زدن بر روی شمش طلا به معنی حک کردن نام طلافروش بر روی شمش است. اینکار به منظور اطمینان خریدار از کیفیت طلای خریداری شده صورت میگرفت. امروزه با وجود انواع فاکتور و غیره همچنان انگ زدن بر روی شمش های طلا رایج است. کافیست که یک لحظه به نکته ای که در اینکار قرار دارد توجه کنید. نام شخص روی طلا است که اصالت طلا را تعیین می کند. اعتباری بیش از طلا داشتن، قطعاً آسان بدست نیامده است و حاصل سالیان سال نان حلال خوردن و عدم غش در معامله است.
بازار زرگرها
قدیمی ترین بازار طلا و جواهر ایران است که در خیابان پانزده خرداد نرسیده به سبزه میدان قرار دارد. این بازار به دلیل قیمت مناسب شهرتی سرتاسری در ایران دارد و خانواده ها در مناسبت های مختلف برای خرید طلا و جواهر به این بازار مراجعه می کنند. امروزه میتوان انواع طلا از طلای سفید تا طلای زرد را در این بازار یافت در ضمن کالاهای زینتی مانند ساعت طلا با مارک های معروف را از این بازار میتوان به قیمتی بسیار مناسب تهیه کرد. اجرت ساخت طلا در این بازار بسیار مقرون به صرفه است.حال که قصد خرید طلا از تهران را دارید .
خرید ظروف و چینی آلات
تیمچه حجاب الدوله قطعاً یکی از بازارهایی است که قیمت بسیار مناسبی دارد. در این تیمچه(حیاطی که در اطراف آن دکان یا حجره و یا اتاق قرار دارد) انواع ظروف و لوازم آشپزخانه را میتوان یافت. بسیاری از زوج های جوان برای خرید جهیزیه به این بازار مراجعه می کنند. تنوع بالا و قیمت مناسب این بازار از دلایل اصلی توجه مشتریان به این بازار میباشد. اگر بدنبال لوازمی مانند تلویزیون و جاروبرقی و ... هستید بهتراست بجای بازار بزرگ تهران سری به سه راه امین حضور بزنید.
لوازم آرایش در کوچه مروی
کوچه مروی، کوچه ای است شرقی-غربی که از سمت غرب از خیابان ناصرخسرو مقابل شمس العماره شروع شده و به خیابان پامنار منتهی می شود. کوچه مروی محلی است که عراقی ها (معاودین، ایرانیانی که در زمان رضا شاه از شدت قحطی به عراق فرار کردند و در زمان محمد رضا شاه توسط صدام حسین به ایران بازگردانده شدند) در آن فعالیت اقتصادی بسیاری دارند. کوچه مروی محلی برای خرید عمده لوازم آرایشی و بهداشتی است. در کوچه مروی علاوه بر لوازم آرایشی، بهداشتی انواع چای و قهوه نیز به فروش می رسد. چند فروشگاه نیز در این بازار به پخش عمده اسباب بازی مشغول هستند. کوچه مروی در خیابان ناصر خسرو فاصله یکسانی از ایستگاه متروی امام خمینی و پانزده خرداد دارد و میتوان از ماشین دودی و درشکه برای تردد در این مسیر نیز استفاده کرد که قطعاً خالی از لطف نیست.
جذابیت ها و مشکلات بازار بزرگ در تهران
با گسترش جمعیت شهر ها و افزایش خرید از بازار تهران و ساختار سنتی و عدم امکان برقراری برخی از امکانات یک فروشگاه مدرن مانند سیستم اطفاء حریق گاه و بیگاه شاهد حادثه در بازار تهران هستیم. هم اکنون اگر به بازار بروید در تیمچه های مختلف می توانید شاهد سیم کشی های لانه کبوتری مغازه ها و دکان ها باشید که خود گرمای زیادی را تولید و در تابستان خطر حریق را افزایش میدهد. شهرداری تهران سالیان سال است که تلاش می کند بازار تهران را به سیستم های جدید مجهز کند ولی این مهم بدون معاونت و همکاری کسبه این بازار ناممکن گردیده است.
بازار قدیم با تمام آن سقف های گچ بری شده و دالان های تنگ خود جذبه و شکوه خاص خود را دارد و قطعاً هر بیننده ای برای ساعت ها میتواند در این بازار به گشت و گذار بپردازد ولی کافیست که به بازار آشنا نباشید و ساعت ها خود را در حال چرخ زدن به دور خود ببینید. عدم قرار دادن راهنما در بخش های مناسب در بازار و تو در تو بودن ساختار خود بازار، خارج شدن برخی از دکان ها از فعالیت اصلی راسته خود و فروش کالاهای نامرتبط به آن راسته همگی دست در دست هم داده تا مشتری و مخاطبی که بازار را به خوبی نشناسد بعد از ساعتی گشت زدن خود را خسته و درمانده یافته و ترجیح دهد عطای قیمت پایین بازار را به لقاء سردرگمی آن ببخشد و از جای دیگری کالای مد نظر خود را تهیه کند.
اگر برای خرید از بازار تهران مجبور به ماندن در پایتخت تهران شدید بهتر است برای رفع این خستگی با کمی هزینه یکی از بهترین هتل های لوکس تهران را که جز هتل های اقتصادی سفر به تهران محسوب میشود و در نزدیکی بازار بزرگ است را تجربه کنید؛
بازار تهران دارای تعداد راسته و بازارچه در درون خود می باشد که هر کدام به حرفه خاصی مرتبط است. از بازارهای معروف آن می توان به بازار امیر، بازار آهنگران، بازار بزرگ، بازار بین الحرمین، بازار پردیس، بازار خیاط ها، بازار پرسپولیس، بازار دروازه نو، بازار زرگرها، بازار رضا، بازار کفاش ها، بازار طوسی، بازار کیش، بازار مسگرها، بازار لوازم التحریر، بازار نجارها و بازار قیصریه نام برد. همچنین تعداد زیادی سرا بنام های مختلف در بازار بزرگ تهران وجود دارند. برخی از آنها شامل سرای احمدی، سرای افراشته، سرای حاج حسن، سرای عباسی، سرای مشکات، سرای وزیری و سرای نقالخانه می شوند. تیمچه حاجب الدوله، تیمچه ابوتراب و تیمچه باوفا از دیگر بخشهای بازار بزرگ تهران محسوب می شوند. از بازارهای اصلی موجود در بازار بزرگ که مسقف بوده می توان به بازار بزرگ، بازار امیر، بازار عباس آباد، بازار کفاش ها، بازار زرگرها، بازار زید، بازار نجارها، بازار مسجد جامع، بازار بین الحرمین، بازار چهار سوق و بازار خیاطها اشاره نمود.
بازار چهارسوق، بازار چهار سوق یکی از بخش های قدیمی بازار بزرگ تهران محسوب می شود. چهار سوق دارای معماری و بافت قدیمی بوده و جزو آثار ملی بشمار می رود. بازار چهار سوق در سال ۱۱۸۵ خورشیدی ساخته شده است و در نزدیکی مسجد جامع و در خیابان پانزده خرداد قرار دارد. بازار دارای یک مکان هشت ضلعی با یک سقف کوتاه بوده و گچ بری های متعدد و زیبایی دارد.
بازار امیر، بازار امیر یکی از بازارهای اصلی بشمار می رود که در سال ۱۲۲۹ خورشیدی ساخته شده است.
تیمچه حاجب الدوله، در مجاورت مسجد جامع تیمچه ای بنام حاجب الدوله قرار دارد. این تیمچه با معماری زیبای خود در دوران ناصر الدین شاه قاجار توسط حاج علی خان حاجب الدوله ساخته شده است. تیمچه در سال ۱۳۵۶ خورشیدی به عنوان اثر ملی ثبت شده است.
بازار بین الحرمین، بازار بین الحرمین یا بازار لوازم التحریر یکی از بازارهای اصلی بشمار می رود. در این جا می توانید انواع خودکار، روان نویس، دفتر، مداد رنگی و سایر لوازم التحریر را خریداری نمود. معمولا قیمت های عرضه شده در بازار تهران مناسب تر از سایر نقاط شهر است. اما همواره در خرید دقت لازم را داشته باشید.
تکیه دولت
تکیه دولت بنایی تاریخی در جنوب شرقی کاخ گلستان، جنوب غربی شمس العماره، شمال سبزه میدان که در مقابل مسجد جامع بازار تهران قرار داشت. این تکیه در عهد ناصرالدین شاه قاجار و در سال ۱۲۴۸ خورشیدی بنا گردید. ناصرالدین شاه این تکیه را به عنوان محلی برای اجرای تئاتر و نمایش در نظر گرفته بود بطوریکه شباهت زیادی میان تکیه دولت و رویال آلبرت هال لندن وجود دارد. تکیه دولت گنجایش بیست هزار نفر را داشته و بزرگترین سالن نمایش در طول تاریخ ایران محسوب می شود. تکیه دولت ساختمانی سه طبقه و ساخته شده از آجر و مدور به قطر ۶۰ متر، ارتفاع ۲۴ متر و مساحت ۲۸۲۴ مترمربع در شمال بازار بوده است. تکیه دولت دارای نمای بیرونی هشت ضلعی بود. تکیه دارای سه ورودی و بیست اتاق و یک ایوان سلطنتی بود. در وسط سقف تکیه دولت چهل چراغی روشن بود که فضای زیبایی به تکیه می داد. تکیه دولت در سال ۱۳۲۵ خورشیدی برای ساختن شعبه بانک ملی ویران شد و در محل آن شعبه بانک ملی بنا گردید. تکیه دولت در دوران قاجار و اویل دوره پهلوی به عنوان محلی برای تعزیه خوانی و مراسم مذهبی در محوطه بازار بزرگ تهران در نظر گرفته می شد. تکیه دولت یک شاهکار معماری در عصر قاجار محسوب می شد. در حال حاضر دیگر اثری از تکیه دولت وجود ندارد. بانک ملی شعبه بازار بزرگ تهران در حال حاضر در محل تکیه دولت واقع شده است.
رستوران های معروف در بازار تهران
بازار بزرگ تهران دارای تعداد زیادی رستوران است که برخی از آنها از قدمت زیادی برخوردار هستند. این رستورانها از زمانهای قدیم تا کنون به کسبه و تجار بازار و مردم انواع غذاهای ایرانی را عرضه می کنند. فضای #نوستالژیک رستوران ها و کیفیت غذای عالی آنها موجب گردیده که نه تنها کسبه و تجار در بازار بلکه افراد زیادی از بیرون از بازار برای صرف غذا به این رستوران ها مراجعه کنند. در این بخش تعدادی از رستورانهای معروف و باکیفیت بازار بزرگ تهران را معرفی می نمائیم.
رستوران مسلم بازار بزرگ تهران، رستوران مسلم در نبش سبزه میدان، کوچه حاج رحیم خان در محوطه اصلی بازار قرار دارد. رستوران مسلم یکی از رستورانهای محبوب و معروف در بازار است که متقاضیان زیادی دارد. صف طولانی و طویل رستوران گویای کیفیت بالای غذاهای آن است. چلوکباب و ته چین های رستوران مسلم معروف بوده و طرفداران زیادی دارد. این رستوران قدمت زیادی نداشته و حدود دو دهه قبل ساخته شده است.
رستوران شمشیری بازار بزرگ تهران، رستوران شمشیری متعلق به حاج محمد حسن شمشیری بود که سالها پیش از دنیا رفته است. این رستوران دارای چلوکباب های معروف بوده و دارای دوغ محلی فوق العاده است. در ضمن سالاد بار رستوران رایگان است. رستوران در سبزه میدان ضلع جنوب شرقی جای دارد.
رستوران نایب بازار بزرگ تهران، رستوران نایب یکی از قدیمی ترین رستورانهای تهران است که دارای قدمتی بیش از ۱۳۰ سال است. شعبه اصلی رستوران نایب در بازار صحاف ها واقع شده و چلوکباب نایب محبوبیت زیادی دارد. سایر شعب نایب در سالهای بعد در سایر نقاط تهران تاسیس شد.
رستوران شرف الاسلامی بازار تهران، این رستوران قدیمی در سال ۱۳۱۷ خورشیدی راه اندازی شد. فضای سنتی و نوستالژیک رستوران به همراه غذاهای باکیفیت آن دارای طرفداران زیادی است. رستوران شرف الاسلامی در پشت مسجد امام و در سرای اردیبهشت جای دارد. ته چین، شیشلیک، باقالی پلو با ماهیچه و زرشک پلو این رستوران طرفداران زیادی دارد.
رستوران قدح بازار تهران، رستوران قدح در راسته فرش فروشی های بازار قرار گرفته است. این رستوران قدیمی دارای کباب های بسیار معروف و لذیذی بوده که با یک بار امتحان کردن آن مشتری دائمی آن خواهید شد. کره محلی، گوشت محلی و ته چین زعفرانی رستوران قدح بسیار معروف است.
بازار دارای رستورانهای معروف زیادی است که ذکر نام همه آنها در این مطلب امکان پذیر نیست. اگر برای خرید و یا گشت و گذار به بازار بزرگ تهران مراجعه کردید، حتما برنامه خود را طوری تنظیم کنید که ناهار را در یکی از رستورانهای معروف بازار صرف کنید. کیفیت غذای فوق العاده و فضای نوستالژی رستوران شما را به یاد تهران قدیم می اندازد.
از آن با عنوان شاهراه اقتصاد کشور و قلب اقتصاد ایران یاد می کنند. یکی از بازارهای تاریخی و مهم کشورمان است. به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای ایران شناخته می شود. یادگاری ارزشمند از دوران قاجار است. بناهای تاریخی مهمی همچون مسجد، امامزاده و ... را در خود دارد و از مجموعه های مهم تاریخی و هنری شهر تهران به شمار می آید. به راحتی با وسایل حمل و نقل عمومی قابل دسترسی است. در بافت قدیم تهران قرار دارد و گردشی جذاب را برای تان رقم می زند. از جاذبه های محبوب گردشگران داخلی و خارجی است. مقصدی جذاب برای عاشقان خرید به شمار می رود و تنوع کالاها از مواد خوراکی تا لباس و وسایل خانه و... در آن بسیار بالاست. به دلیل وجود رستوران های باکیفیت مقصدی عالی برای شکم گردی نیز به حساب می آید.
آنچه امروزه از بازار تهران می بینیم، اثری به جا مانده از دوره قاجار است؛ اما در مورد نحوه و زمان ساخت آن اختلاف نظرهایی وجود دارد. عده ای این بازار را حاصل کار ناصرالدین شاه قاجار می دانند و عده ای دیگر شاه تهماسب صفوی را به عنوان سازنده بازار می شناسند. در سفرنامه ای از سر توماس هربرت -نجیب زاده و جهانگرد انگلیسی- توصیفاتی از بازار تهران در سال 1108 قمری (دوره صفوی) وجود دارد که آن را بازاری روباز توصیف می کند. بر اساس نوشته های او و دیگران، گویی بازار در زمان صفویان سقف نداشته و دوران ناصرالدین شاه با طرح یک معمار فرانسوی مسقف شده است.
دوره صفوی
به دوره صفوی می رویم؛ زمانی که شاه تهماسب قزوین را به پایتختی انتخاب کرد و در این شهر سکنی گزید. یکی از دلایل وی برای خروج از شهر، زیارت حضرت عبدالعظیم بود. در رفت و آمدهایش به شهر ری، علاقه وی به تهران افزایش یافت و دستور داد حصاری دور این شهر ایجاد کنند. برای ساخت این حصار، خاک زیادی را از 2 منطقه آوردند که بعدها به چاله میدان و چاله حصار شهرت یافتند. این حصار پس از ساخته شدن، حصار تهماسبی نام گرفت و طول آن به 6000 قدم می رسید. از آن پس تهران در داخل این حصار قرار داشت و از 4 محله تشکیل می شد که نام یکی از آنها بازار بود.
در آن زمان بین قلعه حکومتی و شهر، خندقی وجود داشت. در یک سوی خندق و در مقابل قلعه، بساط حجره ها، دکه ها و دستفروشان برپا شد و بازار خندق خود به خود شکل گرفت. این مکان در دوران صفویه و زندیه به همین نام خوانده می شد و شاهان این دوره توجه زیادی به آن داشتند.
دوره قاجار
با روی کار آمدن قاجارها و پایتخت شدن تهران، بازار بزرگ این شهر هم بیشتر مورد توجه قرار گرفت. آغا محمدخان قاجار این بازار را پررونق تر از همیشه کرد و با بازسازی حجره ها، دالان ها، کاروانسراها و سایر بخش های بازار، کاری کرد که خریداران و فروشندگان زیادی از جای جای ایران و تهران به این مکان سرازیر شوند. فتحعلی شاه در حوالی همین بازار، مسجد جامع را ساخت و بر اهمیت آن افزود. در آن زمان هر یک از محله ها برای خود بازار و بازارچه هایی داشتند؛ اما بازار اصلی شهر از دروازه شاه عبدالعظیم آغاز می شد و تا مسجد جامع و بازارچه احمدکور ادامه داشت. چهار سوق بزرگ و کوچک بازار و بازار مروی و چهل تن نیز در همین زمان ساخته شدند و مجموعه بازار به طرف شمال غرب و غرب گسترش پیدا کرد. حدفاصل بین ارگ و مسجد جامع به دلیل میزبانی از معروف ترین و معتبرترین سراها و تیمچه ها به پررونق ترین بخش بازار تبدیل شد. محمدشاه قاجار، بازار بین الحرمین را به این بازار بزرگ افزود و باز هم وسعتش را افزایش داد.
در دوره ناصرالدین شاه، ورودی اصلی با نام بازار بزرگ ساخته شد و ورودی های دیگر سازماندهی شدند. ناصرالدین شاه دوره ای طلایی را برای بازار تهران رقم زد و ساخت و سازهای زیادی در آن انجام داد که از آن جمله می توان به ایجاد بازار امیر، سرای امیر و بازار کفاش ها اشاره کرد. علاوه بر قسمت های داخلی بازار، در اطراف آن نیز بازارچه هایی به وجود آمدند؛ از جمله بازارچه معیر و قوام الدوله که به بازارچه دوقلو شهرت یافتند. بازار کربلایی عباس علی کمرگچی، بازارچه نایب السلطنه و ... هم از بازارهای مهم آن دوران بودند که امروزه تنها نام و خاطره آنها به جا مانده است. در محدوده خیابان ناصرخسروی امروزی و نزدیک مجموعه اصلی بازار نیز بازارچه ها و تیمچه هایی وجود داشت که امروزه تنها بقایای برخی از آنها مانند بازارچه مروی و تیمچه صدر اعظم به چشم می خورد.
بنابراین می توان گفت اساس تغییرات و شکل گیری بنای این بازار، تقسیم بندی بخش های گوناگون و ساخت سراها، همه به دوره قاجار باز می گردد. البته درباره نحوه تکمیل بازار روایت های مختلفی وجود دارد؛ عده ای معتقدند پادشاهان قاجار عامل اصلی توسعه بازار هستند و عده ای دیگر بر این باورند که وقف زمین و خانه توسط مردم و بازاریان برای توسعه تجارت باعث شده تا شاهان قاجار به فکر توسعه بازار بیفتند.
بد نیست بدانید که بخش های مهم بازار تهران در زمان قاجار عبارت بودند از: بازار کفاشان، بازار فرش فروشان، بازار عباس آباد، بازار امیر، بازار زرگرها، بازار ساعت فروشان، بازار بین الحرمین (سلطانی جعفری)، بازار چهار سوق بزرگ، مسجد جامع، بازار چهار سوق کوچک، بازار چهل تن، بازار آهنگران، بازار مسگران و بازار پاچنار.
بازار تهران از دیرباز مرکز اصلی اقتصاد شهر و حتی کشور بوده و در دوران هایی همانند قاجار و پهلوی نقش مهمی در تحولات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نیز داشته است. در دوره مشروطیت اولین جایی که بر علیه دولت ایستاد و با علما و مردم همراه شد، بازاریان تهران بودند؛ آنها کار خود را تعطیل کردند و در مسجد امام دست به تحصن زدند. کسبه بازار در پیروزی انقلاب اسلامی هم نقش داشتند و با جریان های آن دوران همراه شدند.
این شاهراه اقتصادی با گذشت زمان و بر اساس نیازهای اجتماعی، برخی بخش هایش همچون بازار مسگرها، بازار توتون فروش ها و ... را از دست داد، بخش هایی از آن نیز دچار تغییر کاربری شدند و برخی دیگر همانند بازار زرگرها و حلبی سازها در ابعاد کوچک تری به کار ادامه دادند. با این وجود، این بازار سرد و گرم روزگار چشیده، هنوز هم قلب اقتصاد کشور است و سهم زیادی در نظام اقتصادی ایران دارد.
پیش از آنکه وارد بحث معماری بازار تهران شویم بد نیست به صورت کلی نگاهی گذرا به ساختار بازار داشته باشیم. به طور کلی عناصر اصلی ساختاری بازار عبارتند از:
راسته یا گذرگاه
اصلی و فرعی بازار که مسیری طولانی است و در دو طرف آن دکان ها قرار گرفته اند.
سرا
که یک حیاط میانی با حجره های به هم پیوسته در دور تا دور آن است. سراها از نظر شکل زمین، تعداد طبقات، نوع ایوان، رواق و راهروها با هم متفاوت هستند.
تیمچه
که فضاهای سرپوشیده و کوچکی برای عرضه یک نوع کالای خاص هستند و تزیینات چشمگیری نسبت به سایر بخش های بازار در آنها دیده می شود.
چارسوق
یا چهارسو یا چهارسوق که به محل تقاطع دو راسته اصلی گفته می شود که معماری متفاوت و تزیینات داخلی مفصلی دارد.
بازار تهران هم مانند هر بازار ایرانی دیگری مجموعه ای از راهروهای پیچ در پیچ، طاق های ضربی، گنبدها و ... است که هر یک با دقت زیادی ساخته شده اند. درست است که با گذشت زمان این بازار تغییرات زیادی به خود دیده اما هنوز هم بخش های قدیمی آن پابرجا هستند و زیبایی های زیادی دارند. قسمت های قدیمی بازار به صورت طاقی و گنبدی ساخته شده اند و سوراخ ها و روزنه های میان گنبدها نور فضای داخلی را تامین می کند. این روزنه ها نقش هواکش را هم برای بازار ایفا می کنند و موجب گردش هوا می شوند.
جزییات در ساختار بازار نشان می دهد که معمار و طراح این فضا ناشی نبوده و دست معماران خارجی و یا استادکاران داخلی ماهر در میان بوده است. از آنجا که معماری بازار، به یک دوره اختصاص ندارد و در طول دوران مختلف شکل گرفته است، نمی توان سبک دقیقی برای آن در نظر گرفت؛ اما بیشترین بخش آن نشانه های سبک معماری تهرانی را دارد.
این فضا در طول زمان با گسترش و توسعه مواجه شده و تغییرات زیادی به خود دیده است و بخش های جدید و بازسازی شده معماری قابل توجهی ندارند. در زمانی، بخش هایی از بازار به دلیل گرمای تابستان مسقف شدند و در زمانی دیگر فضاهای خدماتی مانند قهوه خانه ،زورخانه، حمام، مسجد، سقاخانه و حسینیه های بسیار در آن شکل گرفتند. راسته ها یکی یکی به بازار اضافه شدند و هر یک به فروش کالای به خصوصی اختصاص یافتند. این بخش ها هر کدام دارای تکیه، مسجد، حمام و برنامه های ویژه خود بودند و در اعیاد و عزاداری ها، در برگزاری مراسم برای جلب توجه مردم با دیگر راسته ها به رقابت می پرداختند.
خرید کردن و یا قدم زدن در مراکز خرید یکی از تفریحات گردشگران در هر شهر و کشوری است. هنگام خرید شما با افراد مختلف آشنا شده و تعاملات اجتماعی فی ما بین شما و فروشندگان و دیگر خریداران همواره از لذت های فراموش نشدنی سفر است. در این بخش قصد داریم مراکز خرید تهران را به شما معرفی کنیم. لازم به توضیح نیست که امکان معرفی کلیه مراکز خرید این شهر بزرگ مقدور و میسر نبوده و ما تنها گوشه ای از برترین های این شهر را می توانیم خدمت شما بزرگواران معرفی نماییم.
بهترین مراکز خرید پوشاک و لباس مجلسی
خرید پوشاک در سفر به تهران سه حسن دارد: یکی آنکه شما همواره می توانید مناسب ترین لباس برای آب و هوای تهران را تهیه کنید. دوم آنکه قیمت البسه در تهران نسبت به بیشتر شهرهای ایران مناسب تر است. سوم اینکه لباس هایی که الان در تهران مد روز هستند چند ماه بعد به شهرستان ها ارسال خواهد شد. جز معدود فروشگاه های لوکس هر شهرستان که لباس ها را با قیمت بالاتری برای فروش ارائه می کنند.
مراکز اصلی خرید پوشاک و لباس مجلسی در تهران عبارتند از:
1. بازار بزرگ تهران
ایستگاه متروی پانزده خرداد راحت ترین راه برای دسترسی به بازار بزرگ تهران می باشد. این بازار در محدوده طرح ترافیک قرار دارد. بازار بزرگ تهران تنها یک مرکز خرید نیست، بلکه یکی از جاذبه های گردشگری تهران بزرگ است که روزانه جمعیت زیادی را به سمت خود می کشاند. بازار بزرگ تهران محدود به فروش البسه و پوشاک نیست و شما در این بازار می توانید از لوازم بهداشتی تا خوراکی و اسباب بازی و فرش و لوازم خانگی و... را مشاهده کنید. یکی از معروفترین مراکز خرید پوشاک و لباس مجلسی در بازار بزرگ تهران پاساژ کویتی ها است. قیمت ها در بازار بزرگ تهران بسیار مناسب است و سخت می توان مکانی را یافت که بتواند از نظر قیمت با این بازار رقابت کند.
2. پالادیوم تهران
مرکز خرید پلادیوم تهران، از لوکس ترین و بهترین مراکز خرید برند تهران. آدرس مرکز خرید پالادیوم تهران: خیابان مقدس اردبیلی، بعد از میدان الف، مرکز خرید پالادیوم.
3. پاساژ شانزه لیزه
پاساژ میلاد قائم یا شانزه لیزه با توجه به موقعیت مکانی آن که در مرکز تهران قرار دارد، جزء پر رفت و آمدترین مراکز خرید در تهران است. پاساژ شانزه لیزه یکی از پاساژهایی است که بانوان می توانند لباس های با کیفیت را به ارزانترین قیمت از آن خریداری کنند. با توجه به اینکه در طبقه پایین مانتو و طبقه بالا لباس مجلسی عرضه می شود، هر سلیقه ای می تواند در این بازار لباس مورد نظر خود را بیابد.
آدرس پاساژ شانزه لیزه: تقاطع ولیعصر و جمهوری، پاساژ میلاد قائم- شانزه لیزه
4. پاساژ قائم تجریش
پاساژ قائم در میدان تجریش تنها به فروش لباس اختصاص ندارد. برای خرید لباس طبقه هم کف و طبقه چهارم پاساژ انواع لباس مجلسی، مانتو و شال و روسری را عرضه می کنند. از دلایلی که این پاساژ را برای معرفی در این بخش انتخاب کردیم قیمت نسبتاً مناسب آن است. این پاساژ با آنکه در شمال تهران واقع شده است از نظر قیمت بسیار مقرون به صرفه بوده و می توان برای هر بودجه ای در آن لباس تهیه کرد. از مزایای دیگر این پاساژ وجود رستوران در طبقه ششم است.
آدرس پاساژ قائم تهران: میدان تجریش، خیابان شهرداری، بازار قائم.
همان طور که می دانید بازارها و پاساژهای بزرگ اغلب تمام لوازم و احتیاجات مشتریان خود را بر آورده می کنند. هم اکنون در تهران مجموعه هایی وجود دارد که شما از غذای آماده تا ظرف آشپزخانه تا سرویس خواب را در یک مجموعه مشاهده می کنید. از مراکز خرید ذکر شده در بالا بازار بزرگ تهران و مرکز خرید قائم (طبقه سوم) فروشگاه های کیف و کفش متعددی نیز دارند که برای عدم تکرار از توضیح مجدد آن ها در این بخش اجتناب شده است.
1. بازار صف یا باغ سپهسالار
بازاری زیبا، گرم و دلنشین که قیمت های آن بسیار مناسب و کیفیت کالاهایش نیز در حد مطلوب است. اگر قصد خرید کیف و کفش با کیفیت و ارزان را دارید، حتماً به این بازار یا بهتر است بگویم خیابان مراجعه کنید. از مراکز خرید موجود در این بازار می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
مرکز خرید شهبازخان
این مرکز خرید ویژه کودکان است و از کفش و بوت و چکمه را می توان در آن یافت. قیمت ها فوق العاده مناسب است. کیف های بچگانه این مرکز خرید نیز برای کودکان بسیار جذاب می باشند.
برند چرم نوبوک
این برند نیز در این بازار مشغول فعالیت می باشد و انواع کفش های چرمی زیبا در این فروشگاه به چشم می خورد. کیف های چرمی آن هم فوق العاده شیک هستند.
شما به راحتی می توانید در خیابان صف با 150 تا 180 هزار تومان یک جفت کفش چرم طبیعی اعلا خریداری کنید. البته فروشگاه هایی هم هستند که قیمت آنها بالاتر باشد، کسانی که بخواهند شیک تر باشند باید بهای این شیک بودن را هم به پردازند.
آدرس خیابان صف: تهران بین میدان بهارستان و چهار راه ظهیرالاسلام، خیابان صف (سپهسالار)
2. مرکز خرید تیراژه
مرکز خرید تیراژه جزء آن مجموعه هایی است که از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را می توان در آن یافت. این مرکز خرید در سه طبقه خود، سیصد و پنجاه واحد تجاری و یک شهر بازی دارد. علاوه بر کیف و کفش مردانه، بچگانه و زنانه و انواع محصولات چرمی در این مرکز خرید، می توان فروشگاه های مبلمان، لوازم ورزشی، جهیزیه عروس و... را نیز در آن یافت.
آدرس مرکز خرید تیراژه: بزرگراه اشرفی اصفهانی، پایین تر از پل همت
نکته: مرکز خرید دیگری به نام تیراژه 2 نزدیک مترو شهید مدنی قرار دارد که در آنجا نیز می توان کیف و کفش تولیدی برندهای معتبر را یافت.
3. مجتمع تجاری سام سنتر
برای تبلیغ این مجتمع تجاری تنها می توان یک جمله گفت: اگر به دنبال برندهای درجه یک دنیا و ایران هستید این مجتمع تجاری دقیقاً جایی است که باید به آن مراجعه کنید. شما می توانید برندهای مشهوری چون مون بلان را در این مجتمع تجاری ببینید. قیمت محصولات با برندها کاملاً متناسب است و مشتریان خاص خود را نیز دارد.
آدرس مجتمع تجاری سام سنتر: ابتدای خیابان فرشته، مجتمع تجاری سام سنتر.
4. پاساژ پردیس
پاساژ پردیس از آن پاساژهایی است که گشت و گذار و خرید در آن حسابی آدم را سر ذوق می آورد. تنوع کالا زیاد است و گشت و گذار در آن باعث می شود که شما بهترین کالا را با قیمتی مناسب خریداری کنید. برندهای مختلفی در زمینه کیف و کفش در این بازار به فعالیت مشغول هستند.
آدرس پاساژ پردیس: خیابان ستارخان، ضلع جنوب غربی فلکه اول صادقیه، مرکز خرید پردیس
مراکز خرید لوازم منزل در تهران
اصولاً لوازم خانگی در بازار ایران به دو دسته تقسیم می شود. دسته اول لوازم آشپزخانه و دسته دوم لوازم برقی خانگی است. البته همانطور که می دانید بسیاری از فروشگاه ها و پاساژهای بزرگ هر دو دسته را عرضه می کنند. با هم به گزیده ای از مراکز خرید لوازم منزل نگاهی خواهیم انداخت.
1. بازار لوازم خانگی خیابان شریعتی تهران
همانطور که می دانید در تهران لوازم خانگی در چند بازار عرضه می گردد. یکی از این بازارها راسته خیابان شریعتی می باشد. در این خیابان می توان برندهای متنوع داخلی و خارجی را مشاهده کرد. در بازار خیابان شریعتی علاوه بر لوازم خانگی، لوازم صوتی، تصویری نیز عرضه می گردد.
آدرس بازار خیابان شریعتی: شما می توانید از مترو شریعتی و مترو میرداماد به این بازار وارد شوید.
2. فروشگاه خانه و کاشانه نیاوران
فروشگاه خانه و کاشانه یک سری فروشگاه های زنجیره ای است. شعبه خیابان نیاورن این فروشگاه لوازمی، مانند لوازم آشپزخانه، سرویس خواب و... را عرضه می کند. قیمت کالاها در این فروشگاه بسیار مناسب بوده و کیفیت کالاها نیز با در نظر گرفتن قیمت آنها مطلوب است.
آدرس: تهران خیابان نیاوران، بعد از سه راه یاسر، کوچه دلشاد
3. فروشگاه زنجیره ای نجم خاورمیانه
ارائه تعریفی از فروشگاه های زنجیره ای نجم کار دشواری است. شاید بهترین تعریف این باشد که از پفک چیتوز تا لوازم اداری HP تا لوازم خانگی پارس خزر، سامسونگ و Asus را در این مجموعه خواهید یافت. تنوع برندها و محصولات به قدری زیاد است که اگر قصد خرید داشته باشید، تقریباً محال است که بدون خرید از این فروشگاه ها خارج شوید.
آدرس شعبه تهران فروشگاه نجم: بزرگراه آزادگان، خیابان فداییان اسلام جنوب، بین خیابان غیبی و مختاری، فروشگاه زنجیره ای نجم خاورمیانه شعبه فداییان اسلام
خرید کردن و یا قدم زدن در مراکز خرید یکی از تفریحات گردشگران در هر شهر و کشوری است. هنگام خرید شما با افراد مختلف آشنا شده و تعاملات اجتماعی فی ما بین شما و فروشندگان و دیگر خریداران همواره از لذت های فراموش نشدنی سفر است. در این بخش قصد داریم مراکز خرید تهران را به شما معرفی کنیم. لازم به توضیح نیست که امکان معرفی کلیه مراکز خرید این شهر بزرگ مقدور و میسر نبوده و ما تنها گوشه ای از برترین های این شهر را می توانیم خدمت شما بزرگواران معرفی نماییم.
در این بخش به معرفی مراکزی می پردازیم که فروشگاه عمده و تک فروشی آنها با قیمتی پایین تر از نرخ مصوب ارائه می شود. اغلب این فروشگاه ها با حذف واسطه و خرید عمده از کارخانه قیمت نهایی کالا را پایین تر می آورند.
1. هایپر استار
قطعاً شما هم نام این فروشگاه زنجیره ای را شنیده اید. دامنه محصولات این فروشگاه ها از پفک نمکی تا لوازم خانگی گسترده است. همانطور که قطعاً می دانید دامنه لوازم خانگی هایپر استارها بیشتر به لوازم آشپزخانه و ظروف آشپزی محدود می باشد.
آدرس: تهران، بزرگراه شهید ستاری، بلوار فردوس غربی، خیابان بهار جنوبی، خیابان ارم شرقی
2. مرکز خرید مگامال تهران
مرکز خرید مگامال دارای یک فروشگاه هایپر می است که اقلام مختلف مصرفی را به قیمت مناسبی عرضه می کند. در داخل این مرکز خرید فروشگاه لوازم الکترونیکی، فروشگاه لباس، عطر و... موجود است و همگی با قیمت مناسبی کالاها را در اختیار مشتریان خود قرار می دهند.
آدرس: تهران شهرک اکباتان، میدان صارمی
خرید سیسمونی نوزاد در تهران
تعدد سیسمونی نوزاد در تهران بسیار بالا است. انتخاب چند نمونه بین هزاران فروشگاهی که در سرتاسر تهران پراکنده هستند نیز کار بسیار دشواری است. سیسمونی نوزاد خود شامل دو بخش لباس و لوازمی مانند کالسکه و گهواره است که این دو بخش خود باعث گسترده تر شدن دایره فروشگاه هایی شده است که به فروش سیسمونی نوزادان مشغول می باشند. گزیده ای از فروشگاه های سیسمونی نوزاد در تهران عبارتند از:
1. فروشگاه زنجیره ای نی نی مون
مجموعه سه فروشگاه زنجیره ای که همگی در زمینه فروش سیسمونی نوزاد فعالیت می کنند و شما می توانید از لباس تا کالسکه بچه را از این فروشگاه ها تهیه نمایید. تبلیغ این فروشگاه در فضای مجازی اعلام می دارد که در صورت خرید اقساطی کالا با چک هیچ مبلغی به فاکتور اضافه نمی شود.
آدرس شعب فروشگاه نی نی مون :
خیابان بهار جنوبی، نبش کوچه پارس، پلاک ۸۴، فروشگاه نی نی مون
خیابان شریعتی، روبروی خیابان ظفر، مجتمع تجاری نگین ظفر، طبقه همکف، پلاک ۲۰، فروشگاه نی نی مون
خیابان سمیه، بعد از خیابان بهار جنوبی، جنب کوچه خوانساری، پلاک ۷۳، فروشگاه نی نی مون
2. فروشگاه کودک Baby Shop
یکی دیگر از فروشگاه هایی که همه وسایل نوزادان و سیسمونی را می توان از آن تهیه کرد. فروشگاه کودک واقع در پاساژ چهل ستون است. شواهد و قرائن حاکی از آن است که این فروشگاه به نحوی یکی از شعب نی نی مون می باشد، البته این موضوع تائید نشده است. مهم این است که شما در این فروشگاه از توری شیشه شیر تا لباس نوزاد را در مدل ها و برندهای مختلف خواهید یافت.
آدرس : تهران، بهار جنوبی، پاساژ چهلستون پلاک 20
3. فروشگاه های زنجیره ای آرنیکا کیدز
در این فروشگاه لوازم سیسمونی نوزاد، لوازم شخصی نوزادی و بچگانه و انواع پوشاک و کیف و کفش بچگانه و انواع اسباب بازی های نوزادان و کودک را می توان یافت. فروشگاه زنجیره ای آرنیکا کیدز در واقع فروشگاه نوزاد و کودک محسوب می شوند.
آدرس فروشگاه: شهرک غرب مجتمع تجاری میلاد نور، طبقه اول همکف (مقابل تاکسی سرویس) واحد 52
4. برند تاپ لاین Topline
برندی معروف در زمینه پوشاک نوزاد تا 36 ماهگی است. فروشگاه های زیادی در تهران لباس های این برند را عرضه می کنند که برخی از آنها عبارتند از:
خونه بچه: خیابان بهار جنوبی - نرسیده به چهارراه سمیه
بامبى نو: خ بهار ـ برج بهار طبقه زیر همکف
سون کیدز: اتوبان ستارى، جنب پیامبر، مجتمع تجاری کورش طبقه منفى ۱ واحد ۱۳۵
مانلى1: جنت آباد جنوبى، نبش لاله، مجتمع سمرقند طبقه پایین واحدA۶۹
بهینا: هفت حوض، ضلع شمال شرقی میدان، پاساژ ایده آل طبقه اول واحد ۳۰
مرکز خرید مبلمان و فرش در تهران
پاساژهای فروش مبلمان و فرش در تهران از تعدد چشم گیری برخوردارند. در این بخش سعی می شود که به جای معرفی یک فروشگاه خاص محل هایی که می توان برندهای معتبر مبلمان و فرش را در آن یافت معرفی کنیم.
1. بازار مبل یافت آباد
بازار مبل یافت آباد شامل سه بازار و هر بازار شامل چندین و چند فروشگاه است، مجتمع خلیج فارس که خود شامل فروشگاه های بزرگ مبلمان و فرش است تنها بخشی از این بازار بزرگ می باشد. بازار مبل یافت آباد به دلیل تنوع طرح و قیمت مناسب شهرت خوبی دارد و اغلب کسانی که قصد خرید مبلمان را دارند حتماً به این بازار نیز مراجعه می کنند.
آدرس بازار مبل یافت آباد: تهران چهارراه یافت آباد، یافت آباد شرقی، بازار مبل یافت آباد
2. بازار مبل دلاوران
بازار مبل دلاوران نیز یکی از بزرگترین بازارهای مبل تهران است و از سرتاسر ایران برای خرید مبل به این بازار مراجعه می کنند. بازار مبل دلاوران به دلیل آنکه اغلب فروشگاه های آن خود تولید کننده مبل هستند، از قیمت و کیفیت بالایی در تولیدات خود برخوردار بوده و با توجه به حجم ارسال بار این بازار به شهرستان جای هیچ نگرانی از بابت آسیب های احتمالی نیست و تمام افرادی که در این بازار فعالیت می کنند کاملاً حرفه ای هستند.
آدرس بازار مبل دلاوران: خیابان دلاوران، حدفاصل میدان الغدیر تا خیابان سراج
3. بازار مبل چهاردانگه
بازار مبل چهاردانگه خارج از تهران است ولی به دلیل آنکه اغلب تولید کنندگان مبل در این بازار فعالیت می کنند. بسیاری از تهرانی ها و حتی شهرستانی ها برای خرید مبل به این بازار مراجعه می کنند. در این بازار شما می توانید مبلمان را به قیمتی بسیار کمتر از سایر بازارها تهیه کنید. در بازار مبل چهاردانگه به ندرت می توان مبلمان را به صورت اقساطی خریداری کرد.
آدرس بازار مبل چهاردانگه :تهران اتوبان آزادگان، خروجی آیت الله سعیدی اسلامشهر، خروجی چهاردانگه شهرک صنعتی چهاردانگه
4. بازار مبل مرتضی گرد
مرتضی گرد در واقع مرکز تولید مبلمان است که با تغییر شرایط اقتصادی کشور به عرضه مبل به خریدار نهایی نیز روی آورده است. در این بازار اغلب می توان مبل های کلاسیک را یافت. قیمت مبلمان در این بازار بسیار کمتر از بازارهای دیگر در شهر تهران است. این بازار نیز در خارج از شهر قرار دارد ولی به دلیل قیمت مناسب بسیاری از خریداران مبل به این بازار مراجعه می کنند.
آدرس تولیدی مبل مرتضی گرد: بزرگراه آزادگان، آزادگان شرق، لاین کندرو، بعد از پمپ بنزین، مرتضی گرد
فرش فروشی ها نیز مانند مبلمان فروشی ها اغلب در مناطق مشخصی به صورت راسته فرش فروشان در کنار یک دیگر قرار دارند. از مهمترین مراکز خرید فرش در تهران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
5. بازار فرش فروشان خیابان مولوی
اغلب برندهای معروف فرش ایرانی را می توان در خیابان مولوی یافت. بازار مولوی همچنان شبیه به بازارهای سنتی فرش است. و قیمت فرش ها در این بازار بسیار مناسب می باشد. در این بازار شما می توانید فروشگاه های بزرگی مانند بازار فرش ایرانیان و سرای ابریشم را یافت.
نحوه دسترسی به خیابان مولوی: به وسیله مترو ایستگاه مولوی می توان به خیابان مولوی و بازار فرش فروش های این خیابان دسترسی پیدا کرد. نام دیگر این ایستگاه محمدیه است و در خط یک مترو قرار دارد.
6. بازار فرش ماشینی هفت تیر
این بازار هم در واقع راسته فرش فروشان است. راسته هفت تیر بیشتر به عرضه فرش های ماشینی اختصاص دارد. برندهای مطرحی در بازار فرش هفت تیر مشغول به کار هستند از جمله این برندها می توان به فرش نگین، فرش زمرد مشهد، ستاره طلایی دلیجان، ستاره کویر و... اشاره کرد.
برای دسترسی به این بازار می توانید از متروی هفت تیر استفاده کنید.
در کنار تمامی این اطلاعات خوب است گشت و گذاری نیز در تهران داشته باشید و از تفریحات تهران استفاده کنید.
نظر کاربران